Uriel: Multiverse

Het Canadese Uriel zorgt voor een re-release van hun meest recente album ‘Multiverse’, een album dat in 2019 voor het eerst op de markt kwam, maar door de corona pandemie vindt de band dat het album niet echt de kansen kreeg die het verdient. Wij, van MUSIKA, sprongen toen op de kar, maar willen het album toch nog een keer extra onder de aandacht brengen. Uriel staat geboekstaafd, als we de “Encyclopaedia Metallum’ er op na slaan, als symphonic metal band, iets waar wij alvast onze bedenkingen bij hebben. De band ging origineel van start in 2008 als studio-project, al duurde het tot 2016 vooraleer een eerste teken van leven op de markt kwam middels het full-album ‘Remains Of Innocence’. Drie jaar later, en intussen uitgegroeid tot een echte full-band was er dus ‘Multiverse’ dat nu een herkansing krijgt. ‘Multiverse’ telt tien tracks die reeds afklokken voor de vierendertigste minuut verstreken is. Maar geen nood, wat je krijgt is iets meer dan drieëndertig muziek van topniveau. Symphonic metal wordt op een prachtige wijze gekoppeld aan melodic death metal dat ons eigenlijk wat doet denken aan … Eluveitie. Waarom? Wel met de zware en krachtige stem van Philippe Plaquette (ook bass) neig je die kant op. En dan zijn er de hemelse cleane vocalen van Gaia Guarda die voor tegenwicht zorgen. Voeg daar gebruik van harp (Gaia Guarda), viool (Ariane Paquette) en cello (Jessica Ricard) aan toe en je begrijpt dat ook Uriel een folky toets kan brengen die ons, heel soms wel te verstaan, aan die Zwitserse band doet denken. Anderzijds zorgt het gebruik van cello, viool en harp er ook voor dat je automatisch richting klassieke muziek en / of symfonische muziek denkt, en ook dat is correct. Maar in welk vakje je de sound van Uriel echt wel gaan onderbrengen, laat ons eigenlijk koud. Wat we je wel kunnen en willen vertellen is dat Uriel vooral de dreigende kracht van melodic death metal en de krachtige rauwe stem van Philippe mooi uitspeelt tegenover de rustiger stukken waar de klassieke instrumenten overheersen en de werkelijk hemels mooie stem van Gaia. Drums (Gabriel Harvey) en de krachtige riffs (Dave Hazel) zorgen mee voor sound, maar blijven eigenlijk in de schaduw van de stemmen en de klassieke instrumenten. Soms heel opzwepend, energiek en gedreven, dan weer rustig, kalm en zalvend: Uriel speelt met de nuances van licht en duisternis, kracht en zacht, energiek en kalm, hemels en duivels, … En zorgt op ‘Multiverse’ voor tien tracks die ons stuk voor stuk enorm bevallen. Wanneer komt dit gezelschap bij ons langs voor een concertreeks?

G.L. (95)

Independent Release

Tracklist: 1. Long Way Home 2. Multiverse 3. Mysterious Dancer 4. A Thousand Burdens 5. Follow You 6. Blood Forest 7. Insight 8. War Hammer 9. Lies 10. A Heart Underneath