Manimal: Armageddon

Met intussen twintig jaar op de teller, brengt Manimal met deze vierde langspeler een vervolg aan hun gestaag opbouwende carrière. Waar ze bij hun debuut nog in het vakje “power metal” belandden, is het Zweedse gezelschap doorgegroeid naar een meer complexere richting. De line-up bestaat uit zanger Samuel Nyman, gitarist Henrik Stenroos, bassist Kenny Boufadene en drummer André Holmqvist. De songwriting voor ‘Armageddon’ werd opnieuw geleid door Stenroos, door zijn bandleden beschouwd als het muzikale brein achter Manimal. Daarin ligt het geheim van het meer-dan-power-metal geluid van de band. De opener ‘Burn In Hell’ begint griezelig en baant zich een weg naar een explosie. Scheurende riffs en beukende ritmes sleuren de luisteraar de donkere leegte in. Enerzijds zorgen ze voor een bevestiging van de clichés, maar anderzijds zorgen ze voor meer variatie in het spel door het toevoegen van een eigen agressieve handtekening. Die horen we in het titelnummer, dat een wervelwind van gespierd fret- en drumwerk laat horen. Veel kracht, intense arrangementen en de vaak hoge vocalen vormen een energieke rode draad door het album. Vaak staat sterk solerend gitaarwerk centraal maar het is meestal de combinatie van vocalen, zoals in ‘Evil Soul’, en de ritmesessie die me vaak lieten headbangen. Toch even het progressief gitaargeweld in ‘Master Of Pain‘ vermelden, dat zoals vele stukken in de smaak viel. Drie kwartier technische perfectie maar toch volledig toegankelijk en melodieus. De ruige vocalen zijn hier vaak een meerwaarde aan. De massieve productie zorgt voor een aangename luistersessie, waar alle bandleden op de top van hun kunnen zijn. Manimal levert precies wat een traditionele metalhead naar verlangd. Als je op zoek bent naar riff-gebaseerde heavy metal, dan is dit een band die je zeker zal weten te appreciëren.

Rocking Klingon (84)

AFM Records

Tracklist: 1. Burn In Hell 2. Armageddon 3. Slaves Of Babylon 4. Forged In Metal 5. Chains Of Fury 6. Evil Soul 7. Path To The Unknown 8. Master Of Pain 9. Insanity 10. The Inevitable End