Paradox: Heresy II – End Of A Legend

Het muzikale verhaal van Paradox ontstaat in de Duitse deelstaat Beieren eigenlijk al in 1981 als Overkill. In 1983 wordt de naam voor het eerst gewijzigd tot Maniac. Een jaartje later luistert de band naar de naam Warhead om uiteindelijk in 1986 te kiezen voor Paradox. Muzikaal kiest het gezelschap voor een mix van power metal en melodic thrash metal. Een knap debuut, ‘Product Of Imagination’ (1987), wordt in 1990 opgevolgd door een heus conceptalbum dat men de naam ‘Hertesy’ meegeeft. Het album wordt zelfs nog beter onthaald dat het debuut, maar toch wordt de stekker uit Paradox gehaald in 1991. Pas in 1998 wordt de draad opnieuw opgenomen, maar is enkel nog Charly Steinhauer (gitaar, vocals) erbij van de originele line-up. Het wordt een komen en gaan van muzikanten, maar dat belet Paradox niet om op tijd en stond voor een goed album te zorgen. Vijf volgen er zo en telkens worden de fans op hun wenken bediend. Nu komt het vernieuwde gezelschap – naast Charly (gitaar, vocals) hoor je dit keer ook originele drummer Axel Blaha (die er bij was tussen 1986 en 1991 en dan terug sinds 2016), bassist Olly Keller (die een soort van haat / liefde verhouding heeft met Paradox en al drie keer uit de band stapte) en lead gitarist Christian Münzner (die er ook al bij was tussen 2012 en 2014) – er aan met een achtste full-album wat meteen vervolg is geworden op het conceptalbum ‘Heresy’. Zijn vijfenzeventig minuten lang wordt je hier meegezogen in een intens en beklijvend, maar ook wel donker en zelfs wat dreigend muzikaal verhaal waar het kwartet zich als een vis in het water voelt. We krijgen immers heel gedreven gebrachte tracks te horen waar kracht en melodie mooi worden samen gebracht. Krachtige riffs, donderende drumpatronen, stuwende basslijnen en heel krachtige cleane vocalen zorgen voor een waar heavy metal feest dat uitnodigt tot meebrullen en headbangen. Voeg daar dan mooie inventieve en melodieuze gitaarsolo’s aan toe – ja, ook je luchtgitaar mag zeker uit de kast komen – en je verkrijgt prachtig opgebouwde nummers die boeien van zodra de openingsakkoorden van ‘Escape From The Burning’ weerklinken tot en met het slotakkoord van afsluiter ‘End Of A Legend’. Als je dan ook nog weet dat de heren spelen met verschillende ritme en tempowisselingen, dan weet je dat er variatie te horen is en dat het viertal hier niet over een nacht ijs is gegaan. Liefhebbers van zowel traditionele heavy metal, als van thrassh metal, als van power metal kunnen een tijdlang zoet zijn met dit nieuwe werkstuk van Paradox, dat, naar onze bescheiden mening, een echte aanrader is geworden. Echte uitschieters kunnen we je niet meegeven, daar die er niet zijn. Maar vrees niet, dieptepunten of zelfs mindere momenten zijn al helemaal uit den boze. Nog niet overtuigd? Check dan de lyric video voor ‘Priestly Vows’ (https://www.youtube.com/watch?v=v282VHlHclc&ab_channel=AFMRecords).

Luc Ghyselen (95)

AFM Records

Tracklist: 1. Escape From The Burning 2. Mountains And Caves 3. The Visitors 4. Children Of A Virgin 5. Journey Into Fear 6. Burying A Treasure 7. A Meeting Of Minds 8. Priestly Vows 9. Unholy Conspiracy 10. A Man Of Sorrow (Prologue) 11. A Man Of Sorrow 12. The Great Denial 13. End Of A Legend