CroMagnum: Born Free (ep)

Ooit Al gehoord van CroMagnum? Wij tot voor kort ook niet. CroMagnum is een Canadese band uit de buurt van Montreal. Na een titelloze vijf tracks tellende ep is deze ‘Born Free’ het tweede werkstukje van de band. Oké, een van de nummers, ‘Tunguska’, werd wat eerder op single uitgebracht. Deze tweede ep opent met het korte instrumentale ‘End Your Slavery’, een intro zoals er wel dertien in een dozijn steken. Daarna zorgt het titelnummer voor een toch betere toon. Nee, we vallen nog steeds niet steil achterover van het afgeleverde werkstuk, maar ‘Born Free’ mag er toch best zijn. Goede drumpatronen, pulserende basslijnen die zelfs even het voortouw mogen nemen, krachtige riffs, een goede krachtige stem en een goed in het gehoor liggende gitaarsolo. Alle ingrediënten dus om tot een stevige mix van hard rock en heavy metal te komen. Het drietal – Maximus Rex (gitaar, vocals, keyboards), Gino LaPosta (bass) en M.A.D. (drums) – gaat op dit elan verder met ‘Waterval Boven’. Opnieuw een nummer dat we aardig vinden en dan vooral dankzij een wervelende gitaarsolo. ‘Tunguska’ trekt de lijn door waarna ‘Congregation’ volgt. Meteen ook de stevigste track van deze ep en die laat, zeker tijdens de intro, invloeden van Judas Priest horen. Maar noch dit nummer, noch een van de overige vier tracks kan ook maar aanspraak maken om op een album van deze Britse metal grootheid te komen. CroMagnum levert een onderhoudend schijfje af, maar zal enkel afname vinden bij die hard fans van de band of van het (sub)genre. Wij blijven alvast op onze honger zitten en zijn er dan ook van overtuigd dat er in ons eigen landje een pak bands zijn die je aandacht meer verdienen.

Luc Ghyselen (60)

King Metal Records

Tracklist: 1. End Your Slavery 2. Born free 3. Waterval Boven 4. Tunguska 5. Congregation