Brian Setzer: Gotta Have The Rumble

Rockabilly en rock ‘n’ roll fanaten kennen natuurlijk de naam van Brian Setzer, anders zitten die toch mijlenver van het (sub)genre verwijderd. Met Stray Cats, een zelf opgestarte band met zijn schoolvrienden Lee Rocker (bass) en Slim Jim Phanom (drums) zorgde Brian Setzer (gitaar, vocals) voor een pak hits in de tachtig. Later ging hij ook zijn eigen weg met The Brian Setzer Orchestra waar hij meer de swing en big band muziek deed heropleven. Onder eigen naam zorgt hij dan weer voor de typische rock ‘n’ roll en rockabilly-nummers die vooral geïnspireerd zijn door Gene Vincent, Eddie Cochran en Bill Haley. Al zorgt hij niet voor pure naäperij maar heeft hij steeds opnieuw de nummers zijn eigen gezicht. Op dit nieuwe album, hebben de fans alvast zeven jaar moeten wachten. ‘Gotta Have The Rumble’ telt elf originele nummers die in het verlengde liggen van wat hij eerder onder eigen naam of met Stray Cats op de markt bracht. Dit betekent rockabilly en rock ‘n’ roll nummers in al zijn geuren en kleuren: van stevige rockende nummers, tot zwoele latin getinte love songs, onderwijl meer swingende nummers brengend, maar ook een knipoog richting boogie woogie werpend. Het komt dus allemaal aan bod op dit nieuwe Brian Setzer album. Zijn duidelijk herkenbare gitaarstijl – een Gretsch gitaar – en zijn warme stem blijven natuurlijk het handelsmerk van de man, terwijl de begeleiding – check de “slappin’ bass” op veel van de nummers, de knappe vrouwelijke backing vocals die hier en daar opduiken, dr drums die mooi het tempo en het ritme aangeven – op hetzelfde hoge niveau zit als zijn eigen bijdrages. Vanaf zodra opener ‘Checkered Flag’ het schijfje op gang trekt, voel je de fifties herleven en ben je vertrokken voor een heel knappe trip doorheen het genre getekend Brian Setzer. Geen van de nummers steekt er, naar onze smaak dan toch, écht bovenuit, maar ze zorgen stuk voor stuk voor een aangenaam feestje. Liefhebbers van het (sub)genre kunnen dit blindelings aan de collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (90)

Surfdog Records

Tracklist: 1. Checkered Flag 2. Smash Up On Highway One 3. Stack My Money 4. The Wrong Side Of The Tracks 5. Drip Drop 6. The Cat With 9 Wives 7. Turn You On, Turn Me On 8. Rockabilly Riot 9. Off Your Rocker 10. One Bad Habit 11. Rockabilly Banjo