Aussichtslos: Einsicht

Happy pagan black metal doet mij vooral denken aan Duitsland, maar met Aussichtslos kan Oostenrijk zeker de concurrentie aangaan. De band werd reeds in 2014 opgericht, maar pas dit jaar begeven ze zich op de markt met niet één, maar twee releases: in maart verscheen debuut ‘Völlig Aussichtslos’ en amper zes maanden later komt opvolger ‘Einsicht’ al uit, op 30 september 2021. In 2020 vervoegde drummer Rest de gitaristen Garst en Norsk, wat waarschijnlijk een nieuwe boost van productiviteit teweegbracht. Geen van de heren is gekend van andere projecten en demo’s zijn er ook al niet, dus de band komt min of meer out of the blue. Al sinds het ontdekken van hun debuut was ik, als fan van bands als Sarkrista, Valosta Varjoon, Totenwache en dergelijke meer, een gepassioneerd adept van deze sound, dus gaf ik met veel plezier ook ‘Einsicht’ een luisterbeurt! Opener ‘Flächenbrand’ houdt het nog redelijk donker en frosty, met koude riffs op een gezapig maar onstuitbaar ritme. De feeling doet een beetje denken aan een vroege Amon Amarth of Wulfgar. Vanaf ‘Sklaven’ wordt de feestschuif al meer opengetrokken! De riffs worden melodischer en het ritme is up-tempo en meeslepend. Heel wat partijen, vaak de iets tragere intermezzo’s tussen twee ijzige roetsjbanen, zijn zelfs ronduit dansbaar te noemen. Af en toe, zoals op ‘Ertränken’, sluipt een ietwat depri toon de muziek binnen maar dat past ook heel goed in de pagan black sfeer die het drietal creëert. DSBM-fans die op basis van de bandnaam even komen piepen, krijgen zo alsnog waar voor hun geld. Ook meer old school black metal duikt af en toe op (vb. ‘Spiegel’), maar steeds keurig verpakt binnen het opzwepende pagan recept. De ijzig krakende vocals van Norsk maken het af, ook al lopen ze soms een beetje uit de hand. De kracht van dit album, en deze band, ligt in de perfecte combinatie van eenvoudig, maar heerlijk strak gitaarwerk met verdomd catchy drumwerk. Rest en co weten perfect hoe ze pagan black moeten maken en het eindresultaat is dan ook om van te smullen (jongens, wat een riffs). Live zal menig nekwervel het ongetwijfeld begeven onder oncontroleerbaar headbangwerk! ‘Einsicht’ is dan misschien niet de meest complexe of originele plaat aller tijden, maar it comes with the territory en wat maakt het uit, na duizend eclairs zeg ik ook nog steeds volmondig (hehe) ja tegen de volgende eclair. De plaat is aanstekelijk, opzwepend en opbeurend, je krijgt er zowaar energie van!

Sam Bruynooghe (85)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Flächenbrand 2. Sklaven 3. Ertränken 4. Fels 5. Spiegel 6 Erinnerung 7. Maske 8. Kerker