Thy Row: Unchained

Wie fan is van melodic heavy metal moet zijn oor eens te luisteren liggen bij het Finse Thy Row. Deze band werd in 2017 opgestart en verraste, zeker in het thuisland, vriend en vijand in 2019 middels een in eigen beheer uitgebrachte titelloze ep. Tournees in Japan volgden als support voor Swallow The Sun en Beast In Black. Nu is het gezelschap er terug met een eerste full-album. ‘Unchained’ telt elf tracks waarvan één cover (afsluiter ‘Blue Blood’, origineel door X Japan). Opener ‘Road Goes On’ is meteen een binnenkomer van formaat. Misschien eerst nog wat aarzelend maar al vlug barst het nummer open in een aanstekelijke mix van kracht en melodie met de sublieme en heel krachtige stem van Mikael Salo (je misschien bekend van Metal De Facto of Everfrost) als grootste trekpleister. Natuurlijk zorgen bass en drums voor een enorm soliede maar ook wel soepele basis, klinken de gitaarriffs krachtig en melodieus en wordt je vergast op een heel knap opgebouwde vingervlugge gitaarsolo. We vergaten je bijna nog te melden dat ze voor een knappe break zorgen waar de riffs wegvallen. Als de heren op dit elan verder kunnen gaan, wordt dit een dijk van een melodic heavy metal album. En kijk, ‘The Round’, doet daar in niets voor onder. ‘Unchained’ lijkt er nog een schepje bovenop te doen middels een immens heerlijke openingsfase met aanstekelijke riffs en vingervlug gitaarwerk. Het nummer wordt intussen mooi verder opgebouwd en we moeten toegeven dat ook deze energieke en gedreven track een schot in de roos is. Tijdens ‘Horizons’, nog zo’n knap opgebouwd nummer waar kracht en melodie samensmelten, doet de stem van Mikael ons op tijd en stond terugdenken aan de allergrootste in het genre: Ronnie James Dio. Maar eigenlijk doen we zo de overige musici oneer aan want drums, bass en gitaarwerk zijn van hetzelfde hoge niveau. Ook ‘Hidebound’ en ‘Just Fine’ zijn energieke en gedreven nummers waar kracht en melodie samengaan tot aanstekelijke rockende nummers. Het tempo zakt danig tijdens ‘Down On My Knees’ zonder aan kracht en / of melodie in te boeten: een power ballade om “u” tegen te zeggen. Daarna volgt het in drie delen opgedeelde ‘The Downfall’, dat opnieuw alle ingrediënten bevat die ons in Thy Row zo bekoren: kracht, melodie en aanstekelijkheid badend in gedreven en energieke nummers met uiterst knap gitaarwerk en de toch wel impressionante vocalen van Mikael. Drie immens schitterende stukken die samen een indrukwekkend geheel vormen die op zich alleen al er voor zorgen dat deze ‘Unchained’ van Thy Row een “must have” is indien je houdt van melodic heavy metal. We vergeten bijna dat er nog een afsluiter is, waar de krachtige stem van Mikael en het knappe gitaarspel opnieuw strijden om de meeste aandacht. We kennen de originele versie niet, maar deze enorm gedreven en energiek track is een passende afsluiter van een indrukwekkend album. Onze ontdekking van de maand die het misschien wel tot de absolute aanrader van het jaar kan uitgroeien!

Luc Ghyselen (98)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Road Goes On 2. The Round 3. Unchained 4. Horizons 5. Hidebound 6. Just Fine 7. Down On My Knees 8. The Downfall, Part 1: Killing All Inside 9. The Downfall, Part 2: Beyond Reason 10. The Downfall, Part 3: Fragments Of Memory 11. Blue Blood