Shuyet: Shuyet (ep)

Shuyet is een black metal ensemble dat er reeds sinds 2017 is, maar nu pas zijn debuut aflevert met deze drie tracks titelloze ep. De heren hebben er dus de tijd voor genomen maar, het mag gezegd worden, het is het wachten waard geweest. Het trio – Ta-sert (drums), Nefer-setekh (gitaar) en Am-heh (gitaar, bass) – laat hier een heel demonen op de wereld los. Inspiratie halen de heren bij het aloude Egypte waar heilige doodrituelen hun weg vonden. Zo is Shuyet een van de negen delen waarin de ziel wordt opgedeeld. Openen doen de heren met ‘Hypostatic Advocations’ dat een mysterieuze openingsfase kent waar de rillingen je van over de rug lopen waarna een duivelse en in duisternis gehulde kracht ontwaakt. Dreiging en een beklijvende intensiteit overvallen je en voor je goed en wel beseft, wordt je ondergedompeld in de duistere wereld van Shuyet. De heren spelen verder nog wat met het tempo en het ritme en de eerste zes minuten van het schijfje zijn zo voorbij gevlogen. Met ‘Ta-Tahnet’ vallen ze meteen furieus met de deur in huis. Niet dat het nummer geen wisselingen kent in tempo, ritme, dreiging en kracht, want een mooi rustgevende, heel korte, break met hemelse koorzang duikt ook op. Het tempo wordt wat terug gedraaid tijdens ‘Herald Of Serpentine Truth, het laatste nummer, zonder aan intensiteit, beklijvende duisternis of dreigende kracht in te boeten. Al is dit maar zo tijdens de aanvangsfase, want al vlug komen heel furieuze uitbarstingen hun opwachting maken. Shuyet zorgt met dit titelloos debuut voor drie tracks die ons stuk voor stuk kunnen bekoren. Zodanig zelfs dat we nu al uitkijken naar een full-album en naar een live concert van het ensemble.

Luc Ghyselen (90)

Seance Records

Tracklist: 1. Hypostatic Advocations 2. Ta-Tahnet 3. Herald Of Serpentine Truth