Tommy Castro: A Bluesman Came To Town

Voor bluesfanaten is de naam Tommy Castro reeds jaren een naam die staat voor niveau en vakmanschap. Sinds zijn debuutalbum in 1994, ‘No Foolin”, timmert deze vocalist, gitarist en songschrijver aan zijn muzikale carrière. Telkens opnieuw weet Tommy Castro ons alvast te raken met zijn uiterst knappe albums, maar ook tijdens live concerten zijn we steeds onder de indruk van de man zijn talenten. En die heeft hij in overvloed. Hij kan niet enkel schitterende composities schrijven, Hij werkt die ook fantastisch uit met zeer knap gitaarwerk en uiterst soulvolle vocalen. Meteen de twee grootste trekpleisters als je een nieuw Tommy Castro album aan je collectie toevoegt. Met ‘A Bluesman Came To Town’ zet hij zijn zoveelste full-album in de spotlight. Geen van de zestien (!) full-albums klinkt hetzelfde bij Tommy Castro, wat nogmaals zijn veelzijdigheid als songschrijver benadrukt. Voor dit nieuwe album werkte hij voor het eerst samen met Tom Hambridge, een artiest die ook al jaren zijn strepen verdient in de blueswereld, zij het als songschrijver, drummer, producer, … noem maar op. Het tweetal werkt hier een soort van conceptalbum uit, daar de heren hier het verhaal vertellen van een jonge knaap die de blues ontdekt, de kleine ouderlijke “farm” wil verlaten om zijn droom na te jagen, om uiteindelijk tot het besef te komen dat hij die eigenlijk vindt op diezelfde “farm”. In dertien tracks schetst Tommy (gitaar, vocals) met Tom (drums, percussie), Rob McNelly (gitaar), Tommy McDonald (bass) en Kevin McKendree (keyboards het verhaal dat bestaat uit gedreven bluesy rocknummers, trage shuffles, pure bluesnummers, wat swing, … En dat steeds met als voornaamste ingrediënten het mooie gitaarwerk van Tommy en zijn soulvolle stem. Op een paar tracks komen gasten aan bod en die zorgen voor een extra accent in de sound van Tommy Castro. Zo willen we zeker de bijdrage van Jimmy Hall vermelden die met zijn harmonica schitterend “weerwerk” levert aan Tommy tijdens de opener van dit album. Ook de bijdrage van vocaliste Terri Obadi tijdens ‘Child Don’t Go’ is meer dan het vermelden waard, terwijl op datzelfde nummer ook Mike Emerson (keyboards) voor een fantastische bijdrage zorgt. Maar steeds opnieuw blijven die bijdrages in de schaduw staan van de prachtige soulvolle stem van Tommy en zijn werkelijk subliem gitaarspel. ‘A Bluesman Came To Town’ is een schitterende aanvulling op het oeuvre van Tommy Castro en verdient dan ook je volle aandacht.

Luc Ghyselen (90)

Alligator Records ALCD 5006

Tracklist: 1. Somewhere 2. Bluesman Came To Town 3. Child Don’t Go 4. You To Hold On To 5. Hustle 6. I Got Burned 7. Blues Prisoner 8. I Caught A Break 9. Women, Drugs and Alcohol 10. Draw The Line 11. I Want To Go Back Home 12. Bring It Back 13. Somewhere (Reprise)