Oceanhoarse: Dead Reckoning

Oceanhoarse is een Fins heavy metal viertal – Jyri Helko (bass), Ben Varon (gitaar), Oskari Niemi (drums) en Joonas Kosonen (vocals) – dat zich een weg baant in heavy metal kringen sinds 2016. Wij gaan eerlijk zijn en je vertellen dat dit onze kennismaking is met het kwartet. Liefhebbers van video games kennen de band of hun sound misschien reeds dankzij ‘Wreckfest’. Ook hebben de heren reeds een pak singles op de markt gebracht, die naar verluid ettelijke keren gestreamd werden. Daarnaast zorgde het gezelschap reeds voor twee ep’s en een live-album. Met ‘Dead Reckoning’ is Oceanhoarse aan een eerste full-album toe. Alhoewel wij bij MUSIKA dat toch met een korreltje zout nemen, want veel van de hier gepresenteerde nummers werden immers al eens eerder op single of op een ep op de markt gebracht. Maar goed, wie, net als wij, nu pas kennis maakt met Oceanhoarse krijgt op ‘Dead Reckoning’ dertien tracks te horen als we de korte instrumentale intro ‘Headfirst’ en het eveneens korte instrumentale ”Submersed’, dat ergens halfweg komt, mee tellen. Je krijgt brutaal en agressief klinkende nummers te horen met heel wat kracht. Op zich hebben we daar weinig op aan te merken al kunnen we ons niet direct vinden in het vocale departement. Joonas brult en schreeuwt immers zijn teksten brutaal en agressief dat het een lieve lust is en dat associëren wij alvast niet echt met (traditionele) heavy metal. Wij hadden eerlijk gezegd liever een krachtige stem gehoord die nauw aansluit bij heavy metal. Daardoor blijven we wat op onze honger zitten. Begrijp ons echter niet verkeerd, want wie zich daaraan niet stoort, krijgt best wel een knap album voorgeschoteld. Het puur muzikale gedeelte vinden we zelfs knap dankzij de heel krachtige riffs, het beukende drumgeweld, de pushende bassen en de best wel gierende gitaaraccenten. Misschien werden we door de term “heavy metal” wat op het verkeerde been gezet en kunnen wij beter de term “modern metal” gaan gebruiken daar we denken dat die beter de lading dekt. Bands vergelijken is altijd gevaarlijk, maar dit sluit tot veel dichter aan bij een band als bijvoorbeeld Dagoba dan bij bands als Judas Priest, Saxon, Iron Maiden, …

Luc Ghyselen (75)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Headfirst 2. Locks 3. Betrayed By Light 4. One With The Gun 5. Reaching Skywards 6. Fields Of Severed Dreams 7. Submersed 8. The Intruder 9. Fight For Tomorrow 10. From Hell To Oblivion 11. <<REW 12. Dead Reckoning 13. The Damage