Resurrection Kings: Skygazer

Resurrection Kings is een band – of toch maar een project? – rond gitarist Craig Goldy (gitaar, bass, keyboards), Chas West (vocals) en Vinnie Appice (drums). Drie heren dus die al een pak adelbrieven kunnen voorleggen als het gaat om classic rock, hard rock en of (heavy) metal. Craig zou belletjes moeten doen rinkelen bij liefhebbers van Giuffria en vooral Dio. Chas West stond achter de microfoon bij o.a. Jason Bonham band, Foreigner en zijn eigen West Bound. Vinnie geselde de ezelsvellen bij o.a. Dio en Black Sabbath. En met Alessandro Del Vecchio (bass, keyoboards) achter de knoppen, weet je al bijna vooraf dat het eindresultaat dik in orde zal zijn. ‘Skygazer’, het tweede album onder de naam Resurrection Kings, komt er zo’n vijf jaar na het titelloze debuut en zal fans van classic rock, hard rock en melodic heavy metal plezier doen. Dat je flarden hoort die doen denken aan Dio en vooral Rainbow mag de pret alvast niet drukken, want elk van de elf nummers die je hier te horen krijgt kan evengoed uit het grote songbook van die twee vernoemde bands afkomstig zijn. Je hebt het al begrepen: ‘Skygazer’ is eigenlijk een must voor liefhebbers van die bands en van classic rock / hard rock / melodic heavy metal bands in het algemeen. Je krijgt immers heel knap opgebouwde nummers te horen met een heel soepele en toch krachtige basis. De riffs doen dromen van de hoogdagen van dit (sub)genre en de gitaarsolo’s zijn indrukwekkend: flitsend en vingervlug als het moet, maar vooral heel melodieus en spitsvondig. En dan is er nog de machtige stem van Chas die ons de ene keer aan Dio, een andere keer Graham Bonnet en nog een andere keer zelfs wat richting David Coverdale op schuift. Geef toe: er zijn mindere vocale goden om mee vergeleken te worden. De keys zijn er dan om tot een vollere sound te komen en de eventuele gaatjes in het geluid mooi dicht te plaveien. We zijn ondertussen overtuigd van dit album waar kracht en melodie mooi samengaan en gebundeld worden tot heel knappe nummers.

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 1133

Tracklist: 1. Skygazer 2. World’s On Fire 3. Tears 4. Fight Against Our Pride 5. Angry Demons 6. Savior Of Souls 7. Don’t Blame Our Love 8. Is This The End 9. Troubled Soul 10. Set Me On Fire 11. Calling All Angels