Dimman: Songs And Tales of Grievance

‘Songs And Tales of Grievance’: een schoolvoorbeeld van hoe melodic death metal moet klinken. Om met de deur in huis te vallen: dit is een top album. Het eerste volwaardig album van deze Finse band, nochtans opgericht in 2014, is een debuut van formaat. Zeer stevige death metal met agressieve grunts gecombineerd met schitterende vrouwelijk zang, een fantastische opbouw van de nummers waar agressie en tempo wondermooi gecombineerd worden met erg aanstekelijke melodische riffs, en ditzelfde geldt voor de zangpartijen. De vrouwelijke zang van Jenna Kohtala is van erg hoog niveau, helder, krachtig, ingetogen waar nodig en doet wat aan de zangeres van Guano Apes denken. Één van de sterke punten van de band: ze slaagt er wonderwel in om gelijke tred te houden met het gitaargeweld en de grunts van Vallteri Halkola. Hun sound kan men bij momenten ietwat vergelijken met hun landgenoten van Amorphis maar dan met iets minder folk invloeden en uiteraard met een zanger en een zangeres maar er zijn zeker ook invloeden van de oudere Nightwish in de meer melodieuze stukken. Tien top nummers met speciale vermelding voor ‘Paroxysm’, waar de zang van Jenna super goed gedemonstreerd wordt, ‘Contretemps’ met de super riffs, het iets rustiger, instrumentale maar o zo mooie ‘Progradation’ met, de naam zegt het zelf, wat progressieve invloeden. Voor mij is deze van Dimman al het debuutalbum van het jaar. Voer voor fans van melodic death metal en female metal.

Bart Verlinde (90)

Inverse Records

Tracklist: 1. Ambuscade 2. Paroxysm 3. Obscenity 4. Contretemps 5. Morbus 6. Progradation 7. Imprudence 8. Memoria 9. Umbra 10. The Mist