Remah: Une Main

Remah is een samenwerking tussen twee artiesten: Dea en ABR. De ene afkomstig uit Brussel, de andere uit Parijs die elkaar zo’n zeventien jaar geleden hebben gevonden in black metal. Toch is ‘Une Main’ het debuutalbum van de heren. ‘Une Main’ telt vijf tracks en gaat toch veel breder dan pure black metal. Atmosferische elementen worden immers veelvuldig aangewend om natuurlijk een contrast te vormen met de helse zwartgeblakerde furieuze momenten. Maar ook elementen uit cold wave en dark wave komen aan bod. En dan vergeten we ook nog de hier en daar opduikende psychedelica toets te vermelden. Kortom, Remah kijkt een stuk breder dan black metal. Enerzijds kan dit natuurlijk een zegen zijn voor de band die op die manier een grotere doelgroep kan aanspreken. Anderzijds heb je natuurlijk ook ene heel pak black metal fanaten die voldoende hebben aan pure black metal of die eventueel wel te vinden zijn voor atmosferische stukjes tussendoor. De gegevens cold wave, dark wave en psychedelica kunnen een aantal mensen afschrikken. Wij, van MUSIKA, gaven dit debuut van Remah toch een aantal luisterbeurten vooraleer we met onze conclusie naar buiten treden. En ja, de pure furieuze black metal stukken bevallen ons enorm wegens de energie, de gedrevenheid en de duistere kracht die ervan uit gaat. De atmosferische fragmenten nemen we er met de glimlach bij, want die zorgen voor variatie en contrast die gaan van rust, kalmte en helderheid naar gedrevenheid, kracht en duisternis. De overige accenten, hoe miniem die soms zijn, zetten ons toch wel even aan het denken. Gelukkig blijft het vooral bij accenten die we minder smaken. Alhoewel, het vrij korte ‘Les Marais’, net iets meer dan drie minuten, ademt dan weer vooral psychedelica en cold wave uit, en dat vinden we een heel stuk minder. Maar indien Remah voor een volgend werkstuk de kaart (atmospheric) black metal ten volle uitspeelt, zullen we de band met open armen ontvangen. Nu twijfelen we toch nog wel te veel.

Luc Ghyselen (70)

Avantgarde Music av 416

Tracklist: 1. Des RĂªves Sales 2. III 3. Les Marais 4. La Gueule Ouverte 5. Premier Spasm