White Ward: Debemur Morti (ep)

White Ward is afkomstig uit Oekra├»ne, meer bepaald Odessa, alwaar de band in 2012 werd opgericht. In de beginperiode kregen we nog post black metal te horen van het gezelschap, tegenwoordig laten de heren ook experimentele stukjes toe in hun sound. De beide full-albums die de heren eerder op de markt brachten kregen goede kritieken en dat doet ons natuurlijk uitkijken naar de twee tracks op deze ep die, hoe kan het anders?, uitgebracht worden door het label Debemur Morti Productions. Het titelnummer, dat de a zijde van het vinyl schijfje uitmaakt, opent heel rustig met piano en sax, al zet het wel een donkere, dreigende sfeer neer, die wordt versterkt eens de drums invallen. Daarna wint het nummer aan kracht en tempo om uiteindelijk in pure black metal furie verder te stomen. Zeker als de rauwe vocalen hun opwachting maken komen black metal fans aan hun recht. Maar denk nu niet dat het gezelschap nu negen volle minuten doorstomen op dat elan. Nee, de heren van White Ward zorgen immers ook voor rustiger momenten en zorgen zo voor variatie in tempo, kracht en dreiging. De sax maakt opnieuw zijn opwachting, evenals piano en zelfs een stuk spoken word, naast zuivere, mooie cleane zang. Kortom, ‘Debemur Morti’ is een heel intense, beklijvende en gevarieerde luisterervaring die je zo’n negen minuten in de ban houdt en precies weergeeft waar White Ward voor staat: experimental post black metal. ‘Embers’ vult de b-kant van het schijfje. Opnieuw openen de heren rustig en dit keer mag de sax voor een jazzy, bijna zwoel, ondertoontje zorgen. Rond halfweg komt de donkere en dreigende kant van White Ward te voorschijn en krijgt het nummer kracht, tempo en dreiging. Eindigen doet het gezelschap met het geluid van een huilende wind, belletjes en kerkklokken. Mooi, mooi, mooi. White Ward zorgt zodoende voor twee heel intense nummers die op een schitterende manier worden opgebouwd en gearrangeerd. Twee nummers ook waar alle aspecten van hun sound mooi in verwerkt worden en voor een prachtige luisterervaring zorgen.

Luc Ghyselen (92)

Debemur Morti Productions DMP-0200

Tracklist: 1. Debemur Morti 2. Embers