Necromantical Invocation: Dogme Et Ritual De La Haute Magie (ep)

Necromantical Invocation blijkt een nieuw project te zijn van Echetleos, een muzikant die sommigen onder u ongetwijfeld van bijvoorbeeld Kawir, Walpurgia of Ithaqua om het mar bij die te houden. Onder de naam Necromantical Invocation brengt hij nu een mix van black metal en ambient, met de nadruk op dit laatste, en deze ‘Dogue Et Ritual De La Haute Magie’ is daarbij zijn eerste werkstuk. Wij hadden vooral de term “Hellenic black metal” gelezen, en onthouden, in het begeleidende tekstje en waren dan ook enigszins ontgoocheld als opener ‘Nυχτερινή Επίκληση’ zich langzaam een weg bouwt naar ons bewustzijn. We begrijpen niets van de tekst, maar dat kan ons het minst schelen. Het is de ambient opbouw en de vrijwel volkomen rust die onze wenkbrauwen doet fronsen: net orgelklanken in een of andere kerk op een veraf gelegen plaatsje dat zo goed als niemand kent. ‘ Necromantical Ritual’ is meer ons ding, een goed opgebouwd stuk black metal met knappe wisselingen in tempo, ritme en dreiging. Enkel het vocale werk vinden we minder geslaagd en had, naar onze smaak dus, beter gekund. Piano en rustgevend akoestisch gitaar getokkel eisen je aandacht op tijdens ‘Dogme Et Rituel De La Haute Magie’ op. Hier passen de rustgevende vocalen, die soms bijna fluisterend worden gebracht, wel uitstekend. Maar ook deze meer dan vijftien minuten durende track kan ons niet blijven boeien wegens het feit dat de variatie toch wel ver te zoeken is en we, vooral, hopeloos zitten te wachten op een uitbarsting van donkere en dreigende kracht. Voor de afsluiter wordt opnieuw de kerkorgel boven gehaald en die wordt ondersteund door wat bassloopjes, maar je hebt het al geraden, ook ‘Αι Σκιαί Του Άδου’ is niet van het niveau dat ons op de banken doet springen, integendeel. Zelfs een kinderstem, die voor een nieuw accentje zorgt, kan daar niets aan verhelpen. Nee, met dit werkstuk van Necromantical Invocation breekt Echetleos, zeker bij MUSIKA, vooralsnog geen potten.

Luc Ghyselen (55)

Helter Skelter Productions / Regain Records

Tracklist: 1. Nυχτερινή Επίκληση 2. Necromantical Ritual 10:48 3. Dogme Et Rituel De La Haute Magie 4. Αι Σκιαί Του Άδου