In The Company Of Serpents: Lux

‘Lux’ is het vierde full-album van In The Company Of Serpents, een band uit de buurt van Denver, Colorado die in 2011 werd opgestart. Het driekoppige gezelschap – J.P. Damron (dums), Ben Pitts (gitaar, bass) en Grant Netzorg (vocals, gitaar) – zorgt voor een mix van sludge, doom en stoner metal. Niet zo speciaal zal je dan denken, maar, en dat zorgt ervoor dat In The Company Of Serpents toch wel een apart tintje meekrijgt, de heren mixen daar ook soms wat instrumentale stukjes door die je evengoed kan horen in “spaghetti western movies”. Zo opent ‘The Fool’s Journey’ het album met zo’n stukje spaghetti western score om dan na ongeveer anderhalve minuut onder de mat geveegd te worden door een zware sludge / doom / stoner metal sound waar de zware drumpatronen, stuwende basslijnen, krachtige riffs en een heel zware en doorgerookte stem overheen wordt geplaatst. Een korte overname opnieuw door een spaghetti western score, zorgt ervoor dat je even adem kan happen en tot rust kan komen vooraleer het drietal er opnieuw zwaar en hard tegenaan gaat. ‘Scales Of Maat’ gaat er meteen stevig, maar slepend, tegenaan dankzij een brommende basslijn, krachtige riffs en al even hard kloppende drumpatronen. De zware doorgerookte stem van Grant krijg je er opnieuw gratis bij en die past wonderwel bij het afgeleverde materiaal. Vanaf ongeveer halfweg wordt het tempo enorm gedrukt en gaat men traag, maar daarom niet minder zwaar en krachtig verder. Het korte, instrumentale, ‘Daybreak’ staat in schril contrast met het zware beukende geweld van de vorige nummers, want hier is een akoestische gitaar te horen met wat ondersteuning die opnieuw als een stukje voor een spaghetti western movie kan dienen. Ook de openingsfase van ‘The Chasm At The The Mouth Of The All’ kan je aanzien, maar dit keer krijg je er wel vocalen bij en wint het nummer geleidelijk aan kracht. Toch blijven de heren spelen met beide uitersten (sludge / doom / stoner metal in contrast met spaghetti western scores), wat voor een mooi opgebouwd nummer zorgt. Tijdens ‘Lightchild’ wordt de kaart sludge / doom / stoner metal voluit getrokken wat resulteert in een krachtig nummer waar je je nekwervels aan een stevig test kan onderwerpen. Een glimp van hun andere sound krijg je helemaal op het einde opgediend om dan weer met volle kracht ‘Archonic Manipulations’ in te zetten en op dat zware elan verder te gaan waar vooral de brommende basslijnen indruk maken. Met ‘Nightfall’ krijgen we weer een instrumentaal stukje dat opnieuw aansluit bij hun spaghetti western score fascinatie om dan naadloos over te stappen naar de afsluiter. ‘Prima Materia’ is weer een mix geworden van beide stijlen die de heren zo mooi door elkaar weven zodat die toch een geheel vormen. ‘Lux’ is zodoende een knap opgebouwd werkstuk geworden waar liefhebbers van doom / sludge / stoner metal die openstaan voor wat eigenzinnige accenten hun gading in zullen vinden. Rest ons nog te meldend at het album vorig jaar reeds in beperkte bijlage in eigen beheer op de markt werd gebracht. Nu verdient het album een herkansing bij Petrichor.

Luc Ghyselen (85)

Petrichor O-030

Tracklist: 1. The Fool’s Journey 2. Scales Of Maat 3. Daybreak 4. The Chasm At The Mouth Of The All 5. Lightchild 6. Archonic Manipulations 7. Nightfall 8. Prima Materia