Joe Bonamassa: Now Serving – Royal Tea Live From The Ryman

Vocalist / gitarist Joe Bonamassa wordt, zeker in blues / rock middens, gezien als een van de absolute toppers in het (sub)genre. Ook wij vallen wel degelijk voor het zinderend gitaarwerk en de soulvolle stem van deze artiest. Het spreekt dan ook voor zich dat we ons steeds verheugen op een nieuw album van Joe Bonamassa. Toch hebben we soms ook onze bedenkingen, want de output van Joe Bonamassa is enorm. Vorig jaar zorgde hij bijvoorbeeld nog met ‘Royal Tea’ voor zijn veertiende studio-album. Nu komt hij eraan met een live versie van dit album, aangevuld met een tweetal klassiekers uit zijn oeuvre. En dat is dan het achttiende (!) live opgenomen album van deze artiest. Het betekent dus dat je al heel wat plaats moet hebben in je platenkast indien je alles in huis haalt wat de man op de markt brengt. Wij zijn enorm te spreken over dat vorig op de markt gebrachte ‘Royal Tea’ en kunnen dan ook niet echt iets negatiefs vertellen over dit “nieuwe” album. Onze enig bedenking is dan ook: waarom ook nog een live versie van het album? Want, oké, het is een van de allereerste concerten die tijdens de corona epidemie live werden gestreamd, en de zaal “zat” overvol – normaal zijn er zo’n 2300 zitplaatsen beschikbaar in het “Ryman Auditorium” te Nashville, nu werden er meer dan 17000 tickets verkocht – maar je verkrijgt bijna hetzelfde album in handen als het eerder uitgebrachte ‘Royal Tea’. Ja, de volgorde werd wat aangepast en ‘Savannah’, het nummer waarmee het studio-album afsluit, is er hier niet bij. Wel krijg je nog live versies te horen van ‘Cradle Rock’, ‘Walk In My Shadow’ en ‘A New Day Yesterday’. Maar is dit voldoende om ook dit live album aan je collectie toe te voegen? Wie natuurlijk nog niets in huis heeft van Joe Bonamassa kan met dit album een collectie opstarten, maar bedenk wel dat, als je eenmaal gevallen bent voor Joe Bonamassa, er geen weg terug is en dat je misschien voor een extra plank in je platenkast zal moeten zorgen.

Luc Ghyselen (90)

Provogue / Mascot Label Group

Tracklist: 1. When One Door Opens 2. Royal Tea 3. High Class Girl 4. Lookout Man! 5. Why Does It Take So Long To Say Goodbye 6. A Conversation With Alice 7. I Didn’t Think She Would Do It 8. Beyond The Silence 9. Lonely Boy 10. Cradle Rock 11. Walk In My Shadow 12. A New Day Yesterday