Dark Millenium: The Apocryphal Wisdom

Het Duitse Dark Millenium viert zijn dertigste verjaardag. De band werd immers in 1991 opgestart en kende al een voorgeschiedenis als Mortal Freight die terug gaat tot 1989, maar hield het eigenlijk in 1993 voor bekeken. Pas in 2016 werd deze progressive death / doom metal band terug leven in geblazen. Hoe dan ook, hun eerste demo, ‘The Apocryphal Wisdom’ werd in 1991 op de markt gebracht en het lange titelnummer – toen zo’n twaalf minuten – werd nu opnieuw opgenomen en lichtjes uitgebreid tot een mastodont van dertien minuten waarin natuurlijk een massa aan tempo en ritmewisselingen aan bod komen in een goede opbouw. Voor de nieuwe versie van het nummer lieten de heren die tegenwoordig Dark Millennium uitmaken – Michael Burmann (gitaar), Hilton Theissen (gitaar), Christian Mertens (vocals), Gerold Kukulenz (bass) en Andre Schaltenberg (drums) – ook een aantal gasten langskomen om nog wat extra accenten en extra variatie te brengen. Zo maken volgende vocalisten hier ook hun opwachting: Marc Grewe (Insidious Disease, ex-Morgoth), Alexander Krull (Atrocity, Leaves’ Eyes), Christian Müller (Night In Gales) en Torsten Hoeltge (ex-Dark Millennium). Ook Yannic Mertens, zoon van vocalist Christian mag zijn kunnen tonen en doet dit aan de hand van een vingervlugge inventieve gitaarsolo. ‘The Apocryphal Wisdom’ heeft als nummer mooi de tand des tijds weten te doorstaan en wie pas kennis maakte met Dark Millenium vanaf 2016 zal ook dit nummer naar waarde weten te schatten. Liefhebbers die de band al van tijdens het prille begin volgen, kunnen nu gaan vergelijken met deze nieuwe versie. Wij hebben ons alvast geen seconde verveelt.

Luc Ghyselen (80)

Massacre Records

Tracklist: 1. The Apocryphal Wisdom