Dead Witches / Witchthroat Serpent: Doom Sessions Vol. 666 (ep)

De reeks “Doom Sessions’ bij Heavy Psych Sounds is aan ep nummer zes toe. Dit keer worden Dead Witches gekoppeld aan Witchthroat Serpent. Dead Witches mag openen. Dit gezelschap rond ex-Electric Wizard drummer Mark Greening pakte meteen de doom / stoner metal wereld in middels de release van het debuutalbum ‘Ouija’ (2017), terwijl ook opvolger ‘The Final Exorcism’ het heel goed deed in die kringen. Grootste pijnpunt bij Dead Witches is een vaste line-up verkrijgen want telkens werd die al grondig door elkaar geschud. Ook voor de enige track die Dead Witches hier aflevert, het iets meer dan veertien minuten durende ‘D.I.E.’, is de line-up opnieuw anders in vergelijking met die van het laatste album. Naast Mark krijg je hier Rab McIlrath (gitaar), Sam Cutbush (bass) en Spring Thompson (vocals) te horen. Het viertal zorgt voor een monster van een nummer met zware mokerslagen op de ezelsvellen en brommende basslijnen die, samen met de zwaar dreunende gitaarriffs, voor een heel slepend geheel zorgen en waar de vocalen van Spring voor een extra dreigend effect zorgen. Dit is onheilspellend, immens zwaar, duister en krachtig en zal liefhebbers van (occulte) stoner metal / doom als muziek in de oren klinken. Kortom een immens prachtige aanvulling op de reeds bestaande discografie voor Dead Witches. Het Franse Witchthroat Serpent werd in 2011 opgestart en tapt muzikaal uit hetzelfde vaatje: een mix van onheilspellende doom en stoner metal. Dit gezelschap leverde eerder al drie full-albums af en kent, in tegenstelling tot Dead Witches, een stabiele line-up bestaande uit Fredrick (gitaar, vocals), Niko (drums) en Lo Klav (bass). Die laatste is er niet meer bij en werd vervangen door Ügo, terwijl een tweede gitarist (Djé) er bij is gekomen. Dit viertal zorgt hier voor twee tracks. ‘The Fall Of Whitewood’ is een al even duister getinte mastodont als het werkstuk van Dead Witches. Ook hier geldt de norm “zwaar, zwaarder, zwaarst”. En toch vinden we dit een heel stuk toegankelijker dan ‘D.I.E.’ en daar zit het stem timbre voor veel tussen. Terwijl Spring al haar frustraties in woede en kracht omzet, klinkt Frederick eerder boos maar toch zalvend. ‘Cyanide-Laced Flavor’ opent met pakken distortion en blijft, naar onze smaak, te schel nazinderen om dan toch over te schakelen naar het slepende, traag op je inwerkende doom geluid over te schakelen. Opnieuw hebben wij de indruk dat dit toegankelijker (lees: voor een breder publiek) klinkt dan het enige werkstuk van Dead Witches op deze ep. Het lang uitgesponnen “spoken word”-intermezzo hoeft voor ons niet echt en haalt de groove voor een groot deel uit het nummer. Als we de twee nummers van Witchthroat Serpent zeventig geven, dan krijgt Dead Witches voor hun enige bijdrage aan deze ep van ons negentig.

Luc Ghyselen (78)

Heavy Psych Sounds HPS 175

Tracklist: 1. D.I.E. 2. The Fall Of Whitewood 3. Cyanide-Laced Flavor