Burning Witches: The Witch Of The North

Het gaat hard, snoeihard zelfs, voor het origineel uit Zwitserland afkomstige Burning Witches. De band werd in 2015 opgestart en telt met Romana Kalkuhl (gitaar), Lala Frishknecht (drums) en Jeanine “Jay” Grob (bass) nog drie leden van de originele line-up. Vocaliste Laura Guldemond kwam erbij in 2019 en pas vorig jaar werd gitariste Larissa Ernst erbij gehaald. Maar de dames kunnen moeilijk stil zitten en dat bewijst intussen hun ferm opgebouwd oeuvre dat ondertussen twee ep’s, een live album en vier full-albums telt waarvan deze ‘The Witch Of The North’ het meest recente werkstuk is geworden. En wat voor een! De dames putten uit de rijkgevulde jaren tachtig heavy metal op zoek naar invloeden die ze steevast in hun eigen sound onderdompelen zodat een compleet eigen gezicht ontstaat dat modern klinkt en toch zijn voeling met die glorieperiode van traditional heavy metal niet verliest. Liefhebbers van traditional heavy metal zijn het zichzelf verplicht om dit album aan hun collectie toe te voegen waar het broederlijk (of is dat zusterlijk) naast werk van Judas Priest, Iron Maiden, Saxon, Dio, … mag staan. Na een korte intro, ‘Winter’s Wrath’, dat al meteen uitnodigt om het album te beluisteren, barst het kwintet los met een eerste bommetje. Het titelnummer brengt alles wat je als heavy metal fanaat graag hoort: krachtige riffs, pulserende bass, denderende drumpatronen, machtige vocalen die feilloos samensmelten tot een zinderend geheel waar kracht en melodie deel van vormen. Meezingen kan meteen met de gehoornde vuisten in de lucht, stevig headbangen, en zelfs de plaat volmondig toejuichen kan al meteen in de huiskamer. Wat een feest zal dat worden tijdens live concerten want de dames zetten hun beste beentje met dit epische krachtige geweld. Voeg daar een schitterende gitaarsolo aan toe zodat je ook je kunsten op de luchtgitaar kan botvieren en je verkrijgt een ultieme heavy metal track. Als je dan dacht dat de dames het bekeken hielden na een track, of dat ze de lat een stuk lager zouden leggen, dan kom je volledig bedrogen uit want het vijftal blijft op dit elan doorgaan en track na track staan we wij bijna versteld over het kunnen van dit Burning Witches. Track na track weet het gezelschap te bekoren, de ene keer dankzij een superbe gitaarsolo, tijdens een andere track door de krachtige stem, tijdens nog een ander nummer wegens de mooie opbouw van het nummer , … Kortom wij vallen als een steen voor het hier afgeleverde werk. Een favoriete track eruit kiezen is eigenlijk onbegonnen werk maar als men het ons toch vraagt (met een mes op de keel) dan kiezen we voor ‘Flight Of The Valkyries’ al weten we dat we dan de overige tien tracks (we vergeten even de intro, het super korte ‘Omen’ dat vlak voor het machtige ‘Nine Worlds’ komt, en het korte ‘Eternal Frost’ dat we als outro beschouwen) oneer aan doen. En dan hebben we het nog niet gehad over de afsluiter van het album, wat naar goede gewoonte bij Burning Witches een coverversie is geworden. Na Judas Priest’s ‘Jawbreaker’ (op het titelloze debuut), Dio’s ‘Holy Diver’ (op ‘Hexenhammer’ (2018)) en Manowar’s ‘Battle Hymn’ (op ‘Dance With The Devil’ (2020)) krijgt dit keer Savatage’s ‘Hall Of The Mountain King’ een Burning Witches jasje aangemeten. En wat voor een: de rillingen van puur genot trekken nog steeds door ons lijf! Hadden we al gezegd dat deze ‘The Witch Of The North’ een “must have” is voor elke liefhebber van traditional heavy metal? Bij deze dan wel.

Luc Ghyselen (98)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Winter’s Wrath 2. The Witch Of The North 3. Tainted Ritual 4. We Stand As One 5. Flight Of The Valkyries 6. The Circle Of Five 7. Lady Of The Woods 8. Thrall 9. Omen 10. Nine Worlds 11. For Eternity 12. Dragon’s Dream 13. Eternal Frost 14. Hall Of The Mountain King