Vulture: Dealin’ Death

Het Duitse Vulture werd in 2015 opgestart en zorgt met ‘Dealin’ Death’ reeds voor een derde full-album na ‘The Guillotine’ (2017) en ‘Ghastly Waves & Battered Graves’ (2019). Opener en intro ‘Danger Is Imminent’ trekt het album passend op gang. Het instrumentale werkstukje nodigt uit om Vulture je volle aandacht te schenken zonder dat je enig idee hebt hoe de mix van speed metal en thrash metal daadwerkelijk klinkt. Met een mooie riff wordt je dan meegevoerd tijdens ‘Malicious Souls’ waar kracht en snelheid worden samen gekoppeld. Op puur muzikaal vlak kunnen we ons meteen verzoenen met de vooral op speed metal geënte sound. De bijpassend hoge uithalen in de vocalen zijn ook een kenmerk aan het (sub)genre en nemen we er met de glimlach bij. Wel hebben we wat meer moeite met de “normale” stem van L. Steeler. Niet dat we het er beter zouden vanaf brengen, het is gewoon het stem timbre dat ons wat minder ligt. Vulture heeft meteen de toon aangegeven en gaat dan nog acht nummers lang op dat elan verder. Snedige nummers waar tempo, kracht en energie worden samen gebundeld. We blijven doorheen het album wat moeite hebben met het normale stem timbre, maar gaandeweg kunnen we het toch wel plaatsen al zal L. Steeler alvast nooit onze meest favoriete vocalist worden. Waar we bij Vulture wel pluspunten voor aanrekenen zijn de mooi opgebouwde songs al moet je ook nu geen spectaculaire vernieuwingen in het (sub)genre gaan verwachten – al is de plots opduikende piano tijdens ‘Gorgon’ een leuk idee dat, naar onze smaak, dieper mocht worden uitgewerkt. Verder krijgen ook de snelle maar melodieuze gitaarsolo’s een extra-tje bij en vinden we de hoge uithalen van de vocalist echt wel geslaagd. Bass en drums zorgen dan weer voor de klassieke, maar stevige onderbouw en daar is absoluut niets mis mee. Met andere woorden: ‘Dealin’ Death’ van Vulture gaat nergens uit de bocht, maar steekt ook niet boven de grijze massa uit. Zo is het album dus een leuke aanvulling op een speed metal collectie, maar zal het album weinig nieuwe fans lokken.

Luc Ghyselen (65)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Danger Is Imminent 2. Malicious Souls 3. Count Your Blessings 4. Gorgon 5. Star-Crossed City 6. Flee The Phantom 7. Below The Mausoleum 8. Dealin’ Death 9. Multitudes Of Terror 10. The Court Of Caligula