Endless Chain: Forthcoming Past

Dit studio project is een creatie van de Finse songwriter / gitarist Timo Mölsä en ‘Forthcoming Past’ is het debuut voor Endless Chain. Een pak artiesten zorgen ervoor dat de songs van Timo prachtig uitgevoerd geworden en zorgen voor een krachtige maar donker gekleurde sound die zowel dreiging als melodie bevatten. Het is altijd gevaarlijk om andere bands als referentiepunt te gebruiken maar hier zouden we toch Katatonia durven naar voor schuiven op gebied van de donkere dreigende sound die Endless Chain neerzet. Op ‘Forthcoming Past’ krijg je tien nummers te horen – Timo had er twintig klaar, maar samen met producer Aleksanteri Kuosa werd dit tot de helft herleid voor dit debuut – waar kracht, melodie en dreiging samensmelten tot een geheel dat we met wat goede wil in het vakje melodic dark metal zouden kunnen plaatsen. Opener is het titelnummer en ‘Forthcoming Past’ opent met een korte stukje gesproken tekst (John Egerton) vooraleer volledig open te bloeien in donkere schoonheid. Aleksanteri Kuosa zorgt op het volledige album voor gitaar, bass en keyboards, terwijl Samuli Mikkonen (Korpiklaani) instaat voor het drumwerk. Maar de opvallendste bijdrages tijdens dit eerste nummer komen van Ville Hovi (Blackstar Halo – cleane vocalen) en Aki Salonen (Nemecic – harde vocalen). De mooie wisselwerking tussen beide stemmen en de knappe opbouw van het nummer zorgen ervoor dat we meteen een goed gevoel krijgen. Dit wordt zowaar nog wat versterkt tijdens ‘They’re The Ones To Fall’ waar we Mikko Heikkilä (Kaunis Kuolematon, Dawn Of Solace, Black Aeon Sun) achter de microfoon vinden die zelf cleane zang afwisselt met hardere vocalen. Mikko blijft achter de microfoon staan voor het weemoedige ‘Hold Out Hope’ waar cello (Antti Kolehmainen (Waltari)) voor extra melancholische duisternis zorgt, terwijl Sami Yli-Sirniö (Kreator, Waltari) voor een heel knappe melodieuze gitaarsolo zorgt. ‘All Of The Above’ krijgt extra pit aangemeten waardoor het tempo duidelijk de hoogte in gaat. We horen opnieuw Ville en Aki als vocalisten die ervoor zorgen dat hun verschillende stemtimbres zowel mooi samensmelten als voor contrast zorgen. Het tempo wordt opnieuw gedrukt voor het in duisternis badende ‘A Letter’ waar Mikko opnieuw de plaats achter de microfoon heeft ingenomen. Melancholie en weemoed zijn de overige trefwoorden om de sound te omschrijven. ‘Nothing More’ is vocaal opnieuw een samenwerking tussen Ville en Aki waar Ville de rustiger stukken van een stem voorziet, terwijl Aki de hardere, meer dreigende stukken, van een aangepaste stem voorziet. Het nummer zelf wisselt dus op tijd en stond van tempo en ritme zonder aan kracht in te boeten terwijl een dichte duisternis over het volledige nummer heen wordt gedrapeerd. Donker en wat mysterieus zet ‘Feel’ in, een rustiger nummer waar de vocalen gedeeld worden door Mikko en Salla Sundberg, dat zowat van begin tot eind voor kippenvel zorgt. ‘The Wild One’ krijgt iets meer tempo aangemeten zonder dat ook deze track snelheidsrecords zal verbreken. Ville heeft de plaats achter de microfoon ingenomen, terwijl de cello, opnieuw door Antti, een prominente rol vertolkt en we ook getrakteerd worden op schitterend rustig gitaarwerk. Het tempo gaat stevig de hoogte in voor ‘Scars On Me’, zonder dat de melodie uit het oog wordt verloren zodat kracht aan duisternis wordt gekoppeld. We vinden opnieuw Ville achter de microfoon, terwijl Sami nog voor indrukwekkende gitaarsolo zorgt. Met ‘The Memories’ zijn we al bij het laatste nummer aangekomen. Mikko zorgt voor de beklijvende vocalen in het mooi opgebouwde en in duisternis gehulde nummer. Na een aantal luisterbeurten zijn wij alvast overtuigd van ‘Forthcoming Past’ en we vermoeden dat een heel pak liefhebbers van dark metal ons hierin zullen volgen. Endless Chain zorgt met dit debuut voor een visitekaartje om “u” tegen te zeggen en stilletjes kijken we al uit wat de toekomst zal brengen voor dit project.

Luc Ghyselen (95)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Forthcoming Past 2. They’re The Ones To Fall 3. Hold Out Hope 4. All Of The Above 5. A Letter 6. Nothing More 7. Feel 8. The Wild One 9. Scars On Me 10. The Memories