Seth: La Morsure Du Christ

Het Franse black metal ensemble Seth ontstond in 1995. Het eerste full-album, ‘Les Blessures De l’âme’, werd in 1998 op de markt gebracht door Season Of Mist. Het album sloeg onmiddellijk enorm aan bij black metal fanaten. Seth onderscheidde zich lichtjes van tal van genre-genoten door het feit dat de band zijn teksten in het Frans bracht. Daarna schakelde de band over naar het Osmose Productions label voor de volgende twee albums die hun status niet enkel bevestigden maar ook verstevigden. Na het vierde full-album, ‘Era-Decay’ uit 2004 (op de markt gebracht door Avantgarde Music), werd het plots enorm stil rond de band die pas in 2011 opnieuw teken van leven gaf. Voor het nieuwe album, ‘The Howling Spirit’ (2013), keerde de band terug naar het Season Of Mist label. Concerten op o.a. HellFest en Graspop bevestigden het feit dat Seth helemaal terug was. In 2018 zorgde de band dan voor een heel pak concerten waarbij het debuutalbum integraal werd gespeeld (o.a. ThroneFest te Kuurne). Het Franse label Les Acteurs De l’Hombre Productions’ zorgde voor live opnames van die concerten. En dan nu zorgt Seth dat de cirkel eigenlijk volledig rond is middels het nieuwe album, want op ‘La Morsure Du Christ’ krijg je zeven tracks aangeboden die opnieuw in het Frans worden gebracht. Wie de taal van Molière niet perfect beheerst, moet zich toch geen zorgen maken, want de zwartgeblakerde dreigende sound van Seth kan je in iedere taal overweldigen. Je begrijpt het dus: Seth is een black metal band die eigenlijk in elke black metal collectie moet aanwezig zijn. Ook dit ‘La Morsure Du Christ’ zal ongetwijfeld bij fans van de band, en van black metal in het algemeen, zijn plaatsje in de collectie opeisen. Elk van de zeven tracks is immers een aaneenschakeling van beklijvende en intense momenten waarin je volledig wordt meegevoerd in een muzikale wereld waar duisternis, dreiging en kilte hun ding mogen doen en die heel mooi worden samen gebundeld in intense gehelen. Het album draait hier ondertussen zijn toertjes en nog steeds zijn we het niet beu en worden we telkens opnieuw meegesleurd in die dreigende donkere wereld waar de heren – de band bestaat tegenwoordig uit Esx Vnr (bass), Alsvid (drums), Heimoth (gitaar), Saint Vincent (vocals), Drakhian (gitaar) en Pierre Le Pape (keyboards) – met kracht en melodie schitterende composities hebben van gemaakt met tal van tempo en ritmewisselingen zodat wij ons alvast geen milliseconde hebben verveeld. We hopen van u hetzelfde en raden je dan ook ten stelligste aan om ‘La Morsure Du Christ’ van Seth aan je collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (94)

Season Of Mist SOM 611

Tracklist: 1. La morsure du Christ 2. Métal noir 3. Sacrifice de sang 4. Ex-cathédrale 5. Hymne au vampire (Acte III) 6. Les océans du vide 7. Le triomphe de Lucifer