Everture: Emerge

Finland is waarschijnlijk hét “metal land”, want zeg nu zelf, hoeveel schitterende bands levert dat land af in tal van subgenres? Wij zijn alvast de tel al een tijdje geleden kwijt geraakt. Misschien mogen we daar binnen afzienbare tijd ook Everture bijtellen. Everture werd in 2015 opgestart en terwijl men nummers schreef, herschreef en instudeerde was het eigenlijk wachten op een ontbrekende schakel: een vocalist. Net toen men dacht om de pijp aan Maarten te gaan geven, kwam Jere Kuokkanen de band versterken. Na opnieuw geduldig oefenen werden met mondjesmaat een aantal singles op de nietsvermoedende wereld losgelaten. Maar van lokaal succes ging het naar nationaal succes en nu klopt Everture aan de poort van internationaal succes. Je kan de band in het vakje melodic metal onderbrengen, maar dat dekt niet helemaal de lading, want alhoewel melodie het hoofdaandeel vormt van het geluid van dit vijftal – naast Jere hoor je ook Matti Hautakangas (gitaar), Oskari Niskala (gitaar), Samuli Kielenniva (bass) en Olli Vuoti (drums) – durft het gezelschap ook wat buiten te lijntjes kleuren met accenten die we zelfs als melodic death metal durven omschrijven. Dit gebeurt zeker niet in elke track, want zo is ‘Promises’ een nummer dat mooi binnen het vakje melodic metal past met een melodielijn, wat kracht, cleane vocalen en een mooie gitaarsolo. Toch zijn wij meer te vinden voor het steviger en krachtiger werk dat hier meermaals aan bod komt. We pikken er ‘Ivory Tower’ uit om maar een voorbeeld te duiden. Dit nummer krijgt, in vergelijking met ‘Promises’, een heel pak extra energie en kracht aangemeten en naast de cleane vocalen, durft Jere het ook aan om een stuk rauwer en ruwer te gaan zingen met een soort van agressie die we ook bij melodic death metal bands vinden. En zo krijg je wel meer nummers op dit album te verwerken waar het er een stuk krachtiger en agressiever aan toe gaat dan bij de meeste bands die we onder de noemer melodic metal klasseren. Het zorgt in ieder geval voor een mooie luisterervaring waar kracht en melodie mooi samensmelten tot nummers die nog een tijdlang blijven nazinderen. Kortom, ‘Emerge’ is een mooi visitekaartje geworden voor Everture.

Luc Ghyselen (80)

Inverse Records

Tracklist: 1. In Between 2. For Tomorrow 3. Undersky 4. The River Flows 5. Promises 6. Ivory Tower 7. The Unfortunate End 8. White Lies, Black Skies 9. My 52 Shades 10. Closure