Ninkharsag: The Dread March Of Solemn Gods

Het Britse Ninkharsag, opgestart in Liverpool in 2009 als solo project door gitarist Paul Armitstead, werd in 2011 een full band met toevoeging van Jay Pipprell (drums), Kyle Nesbitt (vocals, gitaar) en Steve Churchill (bass). Na een demo werd het debuutalbum, ‘The Blood Of Celebestial Kings’, in 2015 uitgebracht op het prachtige Candlelight Records label. Hun sound wordt gekenmerkt door furieuze black metal die wordt afgewisseld met eerder melodieus klinkende stukjes die dan naar traditionele heavy metal neigen, een combinatie die niet zoveel bands gebruiken, maar die wel uitstekend werkt bij Ninkharsag. Het bleef wat stil rond het viertal want de opvolger voor dat debuut uit 2015 is er nu pas met ‘The Dread March of Solemn Gods’. Een aantal wijzigingen in vergelijking met het debuut dienen aangehaald te worden. Zo is het Duitse Vendetta Records het label waardoor dit nieuwe album op de markt komt. Ook in de line-up zien we een nieuw gezicht daar bassist Steve is vervangen door Aleksander Kokai. Wat niet is veranderd is de sound. Of misschien toch wel, want elk van de tien nummers klinkt enorm krachtig en gedreven, wordt heel knap opgebouwd, maar kent nog steeds een heel prachtige wisselwerking tussen uiterst furieuze black metal stukken die baden in duisternis, kilte en dreiging, en de meer melodieuze iets rustiger stukken die heel wat raakvlakken vertonen met traditionele heavy metal. Het zorgt inderdaad voor een heel intens en beklijvend werkstuk dat ons geen seconde verveelt. Vooral de in duisternis gehulde dreigende black metal stukken zijn een lust voor het oor waar de krachtige wat grimmige stem van Kyle zo goed als perfect klinkt voor dit werk. Maar ook de schitterende bruggetjes die de heren maken om tot de meer melodieuze stukken te komen zijn een “streling” voor het oor. Track na track weet het kwartet ons te overtuigen zodat we na een kleine vijfenveertig minuten vrij uitgeteld om wat steun zoeken. Na een paar minuten zijn we terug voldoende op adem gekomen om ons aan een nieuwe beklijvende rit te wagen en drukken we opnieuw de play toets van onze cd-speler in. We kunnen opnieuw naar hartenlust headbangen, meebrullen, en onze luchtgitaar geselen. En, heren promotors en organisatoren, hebben jullie nog ruimte om een concert van Ninkharsag in te plannen in de nabije toekomst? Wat ook dat moet een ware beleving zijn.

Luc Ghyselen (95)

Vendetta Records

Tracklist: 1. Night Wrath 2. The Dread March Of Solemn Gods 3. Under The Dead Of Night 4. Lunar Hex; The Art Of Mighty Lycanthropy 5. The Necromanteion 6. Discipline Through Black Sorcery 7. The Tower Of Perpetual Twilight 8. Spectres Of The Ancient World 9. Strigoi Diabolicum 10. The Lord Of Death And Midnight