Winter Eternal: Land Of Darkness

Het derde full-album, dit ‘Land Of Darkness’, van Winter Eternal is het eerste voor het Hell’s Headbangers Records label. De idee├źn voor Winter Eternal borrelden reeds in 2002 in de Griekse hoofdstad Athene, maar kwamen pas echt tot hun recht toen Winter Eternal officieel een feit werd in 2011. Een demo vormde al vlug een tastbaar iets en in 2013 werd met ‘Winter Eternal’ reeds een eerste full-album afgeleverd. Meteen werd duidelijke waar Soulreaper, de enige persoon in deze band / project, de mosterd haalde: jaren negentig Zweedse black metal aangevuld met wat minimale Noorse en Griekse black metal invloeden. Kortom, een mix die wel kan bekoren. Een split met Sad, ‘Sadness Of The Winter Moon’, volgde pas in 2017, waarna er nog twee jaar moest gewacht worden op een tweede full-album. ‘Realm Of The Bleeding Heart’ was er dus in 2019. Nu is ‘Land Of Darkness’ de gedroomde opvolger voor Winter Eternal. Nog steeds tapt Soulreaper hoofdzakelijk uit het Zweedse black metal vaatje anno jaren negentig. Nog steeds voegt hij daar wat Noorse en Griekse black metal invloeden aan toe. Het eindresultaat is dit keer ongeveer veertig minuten intens, duister, rauw en kil zwartgeblakerd geweld gespreid over negen tracks waarvan de afsluiter, ‘Dawn Of Flames’ origineel afkomstig is uit de songbook van Gates Of Ishtar. Op puur muzikaal vlak kunnen wij ons volledig vinden in de sound die Winter Eternal neerzet: een dreigende kracht wordt immers gekoppeld aan melodie, kilheid en duisternis. Waar we wel wat moeite mee hebben zijn de geschreeuwde vocalen van de man. Let wel, we houden enorm van black metal geschreeuw en gekrijs, maar het stem timbre van Soulreaper is niet echt ons ding. Toch hebben we nergens de skip toets gebruikt bij onze luistersessies en dan vooral omdat het puur instrumentale gedeelte ons enorm bevalt. Laat Winter Eternal met een vocalist aantreden die voor ons wel het geschikte stem timbre heeft, en deze ‘Land Of Darknes’ eindigt hoog in onze eindejaarslijstjes. Nu drukken de vocalen iets te veel de pret, al willen we ‘Land Of Darkness’ zeker ook niet minimaliseren.

Luc Ghyselen (80)

Hell’s Headbangers Records

Tracklist: 1. Crossind The Blackest Skies 2. Land Of Darkness 3. The Illusive Wings Of Death 4. Lord Of False Reality 5. Crown Of Stars 6. Faded To Silence 7. Isolation 8. Shaped By Grief 9. Dawn Of Flames