Sommo Inquisitore: Anno Mille

Het Italiaanse Sommo Inquisitore verdiept zich met dit debuutalbum in de middeleeuwen toen oorlogen, folteringen, plagen, hekserij, geloof, bijgeloof, obscurantisme, … schering en inslag waren. In ieder geval een dankbare periode om nummers over te schrijven. Zeker in tal van heavy metal (sub)genres wordt het tijdperk als een bron van inspiratie gebruikt. Zo probeert dus ook Sommo Inquisitore ons te overtuigen. De heren – Sommo Inquisitore (vocals), Andrea Mattei (gitaar, bass, keyboards) en Piero Arioni (drums) – doen dit middels traditional heavy metal die wat raakvlakken vertoont met werk van bijvoorbeeld Hell of King Diamond. Al moeten we er meteen bij vertellen dat De vocalen van Sommo Inquisitore bijlange na niet zo gevarieerd zijn als die van King Diamond. Ook op puur muzikaal vlak blijft dit trio veilig binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren. En daar is natuurlijk niets mis mee. Waar we wel meer moeite mee hebben is het feit dat alle teksten in het Italiaans of in het Latijn worden gebracht en daar we daar geen woord van begrijpen, drukt dat toch enigszins de pret. Wie daar echter niet om maalt en fan is van traditional heavy metal, mag dit acht tracks tellend eerste werkstuk van Sommo Inquisitore aan een luisterbeurt onderwerpen.

Luc Ghyselen (70)

Metal Resistence

Tracklist: 1. Anno Mille 2. Pestilentia 3. Torquemada 4. Malleus Maleficarum 5. Angéle De La Barthe 6. La Danza Delle Streghe 7. La Mano Di Dio 8. Tortura