Mortifero: The Death Ballads (ep)

Dit Mortifero – we kennen ook een band uit Peru en een band uit Argentinië die deze naam gebruikt – is afkomstig uit Nederland en dit zeven tracks tellende schijfje is het debuut. Achter dit Mortifero schuilt een dame die deze naam ook als artiestennaam gebruikt en als bassiste live te horen is bij bands als Asagraum en Standvast. Met Mortifero zorgt de dame in kwestie voor de teksten, de composities en de vocalen. Ze laat zich hierbij omringen door akoestische instrumenten en brengt zodoende een muziekgenre waar we de term dark folk durven op kleven. De zeven tracks op dit schijfje snijden diep, heel diep, in je ziel. Vooral haar stem dwingt je om te luisteren, terwijl de begeleiding zorgt voor een donkere omlijsting. Track na track weet Montifero ons hier te overtuigen en na afloop van het schijfje blijven we nog een tijdland heel stil in een hoekje zitten om alles te verwerken wat we zonet gehoord hebben. Hier komen dus geen grunts, gierende gitaren en alles vernietigende blastbeats aan bod, maar wel heel eerlijke, tot diep in je ziel kervende, nummers met minimale begeleiding. Wij worden er hier enorm stil van en denken dat Mortifero dit effect ook kan verkrijgen tijdens live concerten. Dit is een enorm pakkende, intense en beklijvende luisterervaring.

Luc Ghyselen (90)

Van Records

Tracklist: 1. Necromancer 2. Jane Doe 3. Battle Cry 4. Bundy 5. Grief 6. The Death Call 7. The Return