Beuk: Beuker

Hou je van hard rock / classic rock / mainstream rock met in het Nederlands gezongen teksten? Zeg niet meteen nee, want dan ken je het West-Vlaamse Beuk nog niet. Nee, we weten het: soms bekt het niet echt, maar eerlijk … we hebben dit trio al een aantal live aan het werk horen beuken en het smaakt telkens naar meer. Beuk beukt er immers tijdens live concerten enorm op los en als je dan ook nog perfect begrijpt waar de heren het over hebben … mooier kan bijna niet (als je goed naar de teksten luistert, zal er ook bij u wel meer dan eens een glimlach om de lippen krullen). Met het album ‘Beuker’ krijg je een mix van nieuwe nummers, bewerkingen van “oudere” nummers en live opnames. Openen doet beuk met het titelnummer. ‘Beuker’ is een krachtig nummer over vrienden die nooit opgeven, dus is dit hoogst waarschijnlijk een nummer over henzelf. Ontdek het stevige beukende ritme van bass en drums en de toch wel prachtige gitaarsolo. ‘Konijn Met Wijn’ handelt over een feestmaaltijd die wat uit de hand loopt. Een ideaal nummer om zelf een stevig drankfestijn te starten? ‘Station Dementia’ kennen we nog van het debuutalbum ‘Strak Plan’ (2016) maar krijgt nu nog een extra portie drive aangemeten, terwijl we al enorm tevreden waren met de energie die de originele opname aanleverde. ‘Monster’ heeft het over zowel de duivel als de engel in elk van ons en is nog zo’n energiek beukend nummer dat zowel uitnodigt tot meebrullen als tot headbangen. ‘Voodoo Child’ is natuurlijk hun versie van het wel bekende Jimi Hendrix-nummer, en een versie die er mag zijn! Het gitaarwerk Meyke Demey is “af”, terwijl de ritmesectie (Roel Jacobus (bass, vocals) en Laurent De Moor (drums)) voor de perfecte strakke basis zorgen. Eigenlijk hebben wij niet meer nodig om stevig uit de bol te gaan. Met de live versies van ‘Zo Mooi’ (over de mooie meiden aan het strand), ‘Gevaarlijke Hond’ (een krachtige beukende achtervolging op de Vlaamse prairie), ‘Strak Plan Jacky’ (een stunt in de “Ronde van Vlaanderen” voor wielerminnende rock fanaten) en ‘Delfine Klopt Erop’ (een eerbetoon aan Delphine Persoon) krijg je een beetje de sfeer weer van hoe Beuk live klinkt. Maar, heel eerlijk, doe er op gebied van energie, gedrevenheid en ambiance nog meer een stevige dosis extra’s bij! De korte afsluiter, slechts veertig seconden, zet ons nog steeds voor schut en laten we dus aan u over om over te oordelen. Maar wij hebben alvast genoten van dit West-Vlaams gebeuk van Beuk!

Luc Ghyselen (85)

Parsifal

Tracklist: 1. Beuker 2. Konijn Met Wijn 2. Station Dementia 4. Monster 5. Voodoo Child 6. Zo Mooi 7. Gevaarlijke Hond 8. Strak Plan Jacky 9. Delfine Klopt Erop 10. Love At First Bite (Commercial Mystery)