Enforcer: Live By Fire II

Het Zweedse Enforcer is voor liefhebbers van heavy metal / speed metal al lang geen onbekende meer. De band werd in Arvika in 2004 opgestart en telt met gitarist / vocalist Olof Wikstrand nog een lid van de originele line-up. Toch veranderden de wijzigingen in line-up zo goed als niet aan hun sound. Naast Olof hoor je op dit tweede live album van het viertal ook nog drummer Jonas Wikstrand, bassist Tobias Lindqvist en gitarist Jonathan Nordwall. ‘Live By Fire II’ werd opgenomen tijdens hun passage in Mexico City in 2019 voor een menigte die luidkeels meebrult en enorm enthousiast reageert op de nummers – zeventien in totaal – die Enforcer hier op de menigte afvuurt. Zelf zijn we echt niet overdonderd door de nummers van de band noch door hun sound, maar als je dit hoort, wordt je bijna enthousiast meegezogen door de sound, de energie en de gedrevenheid die hier uit de speakers knalt. Want, we gaan open kaart spelen, aan energie, gedrevenheid en enthousiasme is er op dit album alvast geen enkel gebrek. Waar wij wel wat moeite mee hebben, is het feit dat Enforcer mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleurt en daardoor een pak clichés hanteert die bij tal van genregenoten ook aan bod komen. Slecht of minderwaardig? Absoluut niet, integendeel, maar doordat het (sub)genre al door tal van bands wordt gebracht missen wij, en dat is natuurlijk onze opinie, een beetje een eigen gezicht. Vooral het feit dat de vocalen ons net wat te braaf, te steriel in de oren klinken zorgt ervoor dat we Enforcer nooit echt op handen hebben gedragen en daar zal dit live album geen verandering in brengen ondanks al het enthousiasme en energie die van de opnames uit gaat.

Luc Ghyselen (75)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Die For The Devil 2. Searching For You 3. Undying Evil 4. From Beyond 5. Bells Of Hades + Death Rides This Night 6. Zenith Of The Black Sun 7. Live For The Night 8. Mesmerized By Fire 9. One Thousand Years Of Darkness 10. Guitar Solo + City Lights Jam 11. Scream Of The Savage 12. Drum Solo 13. Run For Your Life 14. Take Me Out Of This Nightmare 15. Destroyer 16. Katana 17. Midnight Vice