Reality Grey: Beneath This Crown

Het Italiaanse melodic death metal gezelschap Reality Grey is er reeds sinds 2004. Al vrij vlug, meer bepaald in 2006, zorgde het gezelschap voor een eerste full-album. Dat ging (helaas?) aan ons voorbij, maar opvolger ‘Define Redemption’ (2014) merkten we wel op. Het album deed ons niet zo bijster veel en toen we eigenlijk niets meer vernamen van Reality Grey dachten we dat de heren het muzikale hoofdstuk hadden afgesloten. Niets blijkt minder waar, want de heren lieten met mondjesmaat sinds 2017 nieuwe singles op de wereld los. Vier gingen er immers aan dit album vooraf (en die zijn allen nu te horen op dit derde full-album van Reality Grey). Zoals eerder gesteld ging ‘Darkest Days Are Yet To Come’ (2006) volledig aan ons voorbij, vonden we we ‘Define Redemption’ (2014) maar zus en zo en toch waren we uiterst benieuwd naar wat ‘Beneath This Crown’ ons zou bieden. Opener ‘Legion’ is zo’n intro waarvan er wel een pak in een dozijn steken: niet speciaal, niet slecht, niet wereldschokkend, … kortom we kennen een pak betere intro’s. Maar dan valt ‘Fade In Fear’ meteen keihard, snedig, furieus, krachtig, gedreven, energiek met de deur in huis. We zijn meteen op onze qui-vive, want dit is precies hoe we melodic death metal weten te smaken. Er “boenk, op” zoals we ook wel durven stellen, zonder fantasietjes keihard van jetje geven zonder de melodie uit het oog te verliezen. Een nummer waarmee je ons meteen warm maakt, waar we met vele zin voor willen ontwaken uit een mooie droom. Toch nog even afwachten of we het nieuwe Reality Gray werkstuk ook al willen aan bevelen aan de lezers, want een vogel maakt de lente niet, is toch de boodschap. Maar wacht, wat is dit: ‘Kings Of Nothing’ opent misschien wat bizar, maar daarna neemt het gezelschap de draad meteen weer op. Nee, dit kan geen lucky shot meer zijn: hier is over nagedacht, hier is aan gewerkt, hier staat een band klaar die maar een doel heeft: op naar de top van het (sub)genre. ‘Preachers Of Hatred’ doet er gewoon nog een schepje bovenop: Wat een energie, wat een drive, wat een furieus om zich heen schoppend stukje herrie is dit geworden. En dat allemaal zonder de melodie uit het oog te verliezen. Wat volgt zijn nog een pak zo’n nummers waar de energie, de felheid en de agressie in samenwerking met de melodie uit de speakers stroomt, ons omarmt en ons meevoert op een intense en beklijvende trip waar we bijna geen genoeg van krijgen. We willen nog een speciale vermelding maken voor ‘Dreaming’ waar we ook vrouwelijke vocalen (Milly Florio (End Of Skyline)) in horen die voor ene heel mooi contrast zorgen met de rauwe vocalen van Tommy Montenegro. Dat de heren ons met dit nieuwe werkstuk vaak doen denken aan In Flames, vinden wij positief. En als we moeten vergelijken met het vorige album (van zo’n zeven jaar terug) dan heeft Reality Grey een ware metamorfose ondergaan van onbeduidend bandje die het regionaal, en misschien wel nationaal, zou maken naar een band die mikt op de absolute internationale top in het (sub)genre. Liefhebbers van melodic death metal zijn gewaarschuwd: ‘Beneath This Crown’ is een absolute topper in het (sub)genre.

Luc Ghyselen (96)

Blood Blast Distribution

Tracklist: 1. Legion (Intro) 2. Fade In Fear 3. Kings Of Nothing 4. Preachers Of Hatred 5. Daybreakers 6. Powerblast 7. Multidimensional Hollow 8. The Fury 9. Dreaming 10. Reascent 11. Beneath This Crown 12. Indelible Stains 13. The Void