Funeral Storm / Synteleia: The Ancient Calling (ep)

‘The Ancient Calling’ is een split-ep van Funeral Storm en Synteleia. Split’s hebben hun voordelen en hun nadelen. Je krijgt twee (of meerdere) bands voor de prijs van één. Je kan een of meerdere bands leren kennen indien je er reeds een naar waarde schat. Maar het kan natuurlijk ook volledig tegenvallen. Op deze 7” split krijg je twee “oudere” Griekse black metal bands met telkens een nummer. Van Funeral Storm – actief tussen 2001 (eerst nog als Raven Thorne, maar sinds 2002 onder de huidige naam) en 2007, en dan opnieuw sedert 2012 – krijg je ‘Mistress Of The Night’ te horen. Het nummer krijgt een vrije lange intro mee waarvan men waarschijnlijk hoopt op een mysterieus, lichtjes occulte setting – iets waar de heren niet echt in slagen – om dan melodieus verder te gaan. Wij missen alvast de kracht, de dreiging en de duisternis die we hoopten te vinden als men spreekt over “Greek black metal”. We catalogeren dan ook als niet onaardig, maar er is nog veel werk aan de winkel. Krijgen we beterschap met Synteleia? Ook dit in 2015 opgestart gezelschap krijgt een track om ons te overtuigen. ‘Stellar Return’ klinkt net iets dreigender en is net iets meer in duisternis gehuld, maar blijft vooral melodieus klinken. Ook nu missen we de stevige rauwe en zwartgeblakerde rand die we associëren met Griekse black metal. Wij zijn tevreden dat we ‘The Ancient Calling’ eens op de draaitafel hebben gelegd, maar weten nu ook al dat het schijfje op niet al te veel draaibeurten zal moeten rekenen wegens niet dreigend genoeg, niet krachtig genoeg, niet genoeg duisternis en kilte bevattend.

Luc Ghyselen (60)

Hells Headbangers Records

Tracklist: 1. Mistress Of The Night 2. Stellar Return