Immortal Sÿnn: Force Of Habit

Het Amerikaanse Immortal Sÿnn kende een heel korte periode van activiteit tussen 2004 en 2006, maar het is eigenlijk pas van 2012 dat de band echt werk maakt van een muzikale carrière. Toch duurde het nog toch 2015 vooraleer een eerste item in de discografie verscheen. De ep ‘Barfly’ werd al vlug gevolgd door een single die de voorbode was van een eerste full-album. ‘Machine Men’ deed het helemaal niet onaardig bij zowel fans als critici. Toch bleef het opnieuw stil tot 2019 vooraleer Immortal Sÿnn met een nieuwe single en wat later met een nieuwe ep, ‘Capitol Punishment’, van zich liet horen. Het ijzer smeden terwijl het heet is zullen dan gedacht hebben, of ook nog iets als “vanaf nu zorgen we ervoor dat we onder de aandacht blijven”, want vorig jaar zorgde dit heavy metal gezelschap voor vijf singles, waarvan je er drie in een licht gewijzigde versie op dit tweede full-album terug vindt. ‘Force Of Habit’ telt tien nummers die liefhebbers van traditional heavy metal moet kunnen overtuigen. Zonder vernieuwend uit de hoek te komen, zorgen de heren van Immortal Sÿnn voor een mooie symbiose van kracht, melodie en aanstekelijkheid die eerder genoemde fans zal bekoren. Niet dat we elke gedachte achter elk idee even overtuigend of geslaagd vinden, maar we hebben geen moment de skiptoets op onze cd-speler ingedrukt. Bass (Frantz Pierre) en drums (Axel Berrios) zorgen zoals het voorgeschreven is voor een solide en stevig fundament. De riffs zijn krachtig maar tevens melodieus, terwijl de gitaarsolo’s (Brad Wagner, Tony Z.) melodieus klinken en “to the point” worden gehouden. Met dat laatste bedoelen we dat we geen solo’s te horen krijgen om de solo. Aan de vocalen van Duel Shape moesten we even wennen, maar uiteindelijk sluiten die perfect aan op het afgeleverde werk. ‘Force Of Habit’ zal de wereld niet verbazen als een wereldschokkend (vernieuwend) album, maar is degelijk vakwerk te noemen dat zeker niet zal misstaan in een collectie traditional heavy metal.

Luc Ghyselen (72)

Independent Release

Tracklist: 1. Anamnesis 2. Fight The Prince 3. F.U.D.C. 4. The Ballad Of Marvin Heemeyer 5. The Mailman Song 6. Nuclear Terror 7. Satan’s Tavern 8. Denver Nights 9. Force Of Habit 10. Whisley II: The Wrath Of Corn