Perennial Isolation – Portraits

De Catalanen van Perennial Isolation zijn al langer een gevestigde waarde in de Europese atmosferische black metal scene. In 2014, 2015 en 2016 lieten ze drie opeenvolgende, intense en emotionele albums op de wereld los, gevolgd door een tour in 2017 die hen ook in België liet neerstrijken. Sindsdien bleef het behoorlijk stil rond de vier mysterieuze Barcelonezen, dus het was met veel voorpret dat ik hun naam in de lijst met releases zag verschijnen. De vierde langspeler ‘Portraits’ zou immers hun langverwachte terugkeer naar de top van de scene kunnen betekenen! De gekende krachtlijnen van Perennial Isolation’s huisstijl zijn in elk geval nog intact. Trage, treurige melodieën worden gecombineerd met donderende blastbeats en indrukwekkende, ritmische drumhoogstandjes. Als luisteraar word je meegezogen in een eindeloze loop, waarbij de leadgitaar en getormenteerde screams je genadeloos heen en weer kletsen. De gelaagde compositie van de negen tracks is subliem en je verveelt je geen moment. Ook de atmosferische opbouw is vooral hieraan te danken, al helpt het sporadisch gebruik van cleane incantaties, koorzang, piano en windstoten zeker en vast ook. Wel zien we in deze release een grotere aandacht voor vernieuwing en nieuwe impulsen. Hoge, dissonante leadgitaren en heel wat tremolo zetten de deur naar post-black metal op meer dan een kier, net als de erg moderne compositie op ‘Unceasing Sorrow From The Vastness’ Scion’ en ‘Embers In The Slumbering Threshold’, of de eenzame, trage treurmelodieën te midden van al dat drumgeweld op bijvoorbeeld ‘To The Withering Womb’ en ‘Through Fire Upon Fire’. Het is net dit soort subtiele zelf heruitvinding dat van Perennial Isolation zo’n topband maakt. In hun zoektocht naar emotionele uiting laten ze zich niet vastpinnen door verwachtingen van “wat atmosferische black metal hoort te zijn”, maar kijken ze over de grenzen heen. Hopelijk kunnen we hen snel weer live aan het werk zien, want deze nieuwe plaat is zeker en vast een knaller! Dikke aanrader voor fans van Harakiri For The Sky, Anomalie, Sons Of A Wanted Man en Soul Dissolution.

Sam Bruynooghe (95)

Non Serviam Records

Tracklist: 1. The Fall Awakening 2. Autumn Legacy Underlying The Cold’s Caress 3. The Breathless Season Bane 4. Unceasing Sorrow From The Vastness’ Scion 5. To The Withering Womb 6. Through Fire Upon Fire 7. Embers In The Slumbering Threshold 8. The Silent Solace 9. Emanations From The Swallowed Twilight