Chris Cain: Raisin’ Cain

‘Raisin’ Cain’ is zowaar het veertiende full-album van vocalist en gitarist Chris Cain, die ook uitstekend overweg kan op piano en klarinet. Chris Cain kreeg de muziek met de paplepel mee, want zijn beide ouders waren grote liefhebbers van blues, jazz en rock. Hij leerde dan ook gitaar spelen door het luisteren naar de talrijke platen uit de platenkast van zijn ouders. Op zijn eigen albums zorgt hij voor een mix van blues, rock, funk, jazz en rhythm ‘n’ blues. Dat doet hij aan de hand van zelfgeschreven nummers zoals het twaalftal dat je hier vindt op ‘Raisin’ Cain’, zijn eerste full-album voor misschien wel het meest befaamde blues label, Alligator Records. Heel wat mede muzikanten schilderen Chris af als een topper als vocalist en gitaar. En wie zijn wij dan om het tegendeel te beweren. Iets wat we heel zeker ook niet doen, integendeel. We kunnen niets anders dan al het goede wat over Chris Cain verteld en geschreven wordt beamen. De twaalf nummers op dit album zijn, naar eigen zeggen, de beste die hij ooit samen bracht op één album. En daar is wel wat voor te zeggen. Wij zijn alvast overtuigd van zijn kunnen en dat vanaf het eerste nummer op dit album, ‘Hush Money’, tot en met de afsluiter van dit album (‘Space Force’). De ene keer gaat hij de funky weg op, een andere keer kiest hij voor een iets meer soulvolle aanpak, en weer een andere keer laat hij zijn jazzy invloeden gelden. Maar wat je ook verkiest, telkens opnieuw weet Chris te overtuigen dankzij zijn uiterst knappe soulvolle stem en zijn sprankelend gitaarspel. Minpunten ontdekken we niet echt, echte uitschieters al evenmin, en net dat was misschien om de naam Chris Cain meer bekendheid te geven bij een breder publiek. Wie eerder werk op de planken heeft van deze artiest, moet alvast niet twijfelen. Wie nog niets in huis heeft van Chris Cain, mag met een gerust hardt dit werkstuk in huis halen. Blues is de basis, maar dankzij de scheutjes jazz, de likjes soul en wat funk, zou dit album een heel pak muziekfanaten moeten kunnen overtuigen van de begeesterende kracht van Chris Cain.

Luc Ghyselen (85)

Alligator Records ALCD 5003

Tracklist: 1. Hush Money 2. You Won’t Have A Problem When I’m Gone 3. Too Many Problems 4. Down On The Ground 5. I believe I Got Off Cheap 6. Can’t Find A Good Reason 7. Found A Way To Make Me Say Goodbye 8. Born To Play 9. I Don’t Know Exactly What’s Wrong With My Baby 10. Out Of My Head 11. As Long As You Get What You Want 12. Space Force