Feradur: Parakosm (ep)

Ook in het kleine Groothertogdom Luxemburg vinden we bands terug die houden van stevige en krachtige rock muziek. Neem nu Feradur, een melodic death metal die in 2006 werd opgestart en die al voor twee full-albums zorgde (‘Epimetheus’ (2015) en ‘Legion’ (2019)). Nu is het vijftal – Fridtjof “Fridge ov Dvvm” Kielgast (bass), “D-” Mich Weber (drums), Mich “Thunder” Strock (gitaar), Dan “Nina Edelgold” Gloden (gitaar) en Mario Hann (vocals) – opnieuw met ‘Parakosm’, een vijf tracks tellende ep. ‘Midas (Materia Prima)’ opent en doet dit eerst nog wat aarzelend, maar eens de ban op toeren komt krijg je een eerste glimp van hoe Feradur kracht, agressie en melodie laat samen smelten. Opvolger ‘Crest Of Betrayal’ valt meteen met de deur in huis en is zo’n nummer waar voor je ons steeds opnieuw mag wakker maken. De agressieve dreigende vocalen, de denderende drumpatronen, de stuwende basslijn en het heerlijke melodieuze gitaarspel lijken perfect op elkaar afgestemd en zorgen, samen met de knappe opbouw en het arrangement, ervoor dat we meer dan goedkeurend mee knikken. ‘Saviours’ houdt ons vanaf de openingsfase in een houdgreep en al het goede dat we weten te melden over het vorige nummer, wordt hier mooi over gedaan en krijgt er naar onze smaak nog een ietsje bij. Vooral de gedrevenheid en de energie die deze track uitstraalt spreekt ons enorm aan. ‘Tetsuo’ gaat op dit elan verder. En dan is er nog de afsluiter. ‘Host Of Nightmare’ is gewoonweg nog de overtreffende trap en een machtig afsluiter van deze ep. Feradur heeft bijlange nog niet de naam of faam van bijvoorbeeld Mors Principium Est en al zeker niet van het grote In Flames, maar als de band ep’s als deze ‘Parakosm’ blijft af leveren, dan mag daar, als je het ons vraagt, verandering in komen. ‘Parkosm’ van Feradur is een schijfje dat voor elke liefhebber van melodic death metal een “must have” is!

Luc Ghyselen (96)

Independent Releaase

Tracklist: 1. Midas (Materia Prima) 2. Crest Of Betrayal 3. Saviours 4. Tetsuo 5. Host Of Nightmare