Wheel: Preserved In Time

Bij het beluisteren van ‘Preserved In Time’ van Wheel was ik eventjes in de war. Ik dacht dat het een nieuw album was van de progrock groep Wheel maar ik kreeg doom metal te horen. Blijkt dat er nog een band genaamd Wheel bestaat, een doom band uit Duitsland. Niet getreurd, want ik ben een geweldige doom fan. Deze band was opgericht in Dortmund in 2006. Na een rustperiode van acht jaar brengt de band nu een derde album uit. En wat voor één!!! Het openingsnummer ‘At Night They Came Upon Us’, is al direct een voltreffer. Wat een catchy, up tempo riff met wat Oriëntaalse invloeden genre Led Zeppelin. Ook de prima zang valt direct op. Op ‘When The Shadows Takes You Over’ gaat het tempo al een pak trager en horen we hier meer pure melodieuze doom, opnieuw met schitterende emotionele zang. ‘After All’ gaat dan weer wat sneller en is meer oude hard rock dan doom, maar wie maalt daar om als dit zo goed gespeeld wordt. ‘She Left In Silence’ is dan weer slepender en melodieuzer met schitterend gitaarspel genre Black Sabbath. En deze schitterende muziek gaat zo maar verder op de rest van het album. Dit is een heerlijke combinatie van melodische doom en oude hardrock met invloeden van Black Sabbath, zelfs een vleugje Judas Priest in de verte. Van deze band en dit album zullen veel vijftig plussers plezier beleven en heimwee hebben naar hun tienerjaren. Klasseband.

Bart Verlinde (87)

Cruz Del Sur Music

Tracklist : 1. At Night They Came Upon Us 2. When The Shadow Takes You Over 3. After All 4. She Left In Silence 5. Aeon Of Darkness 6. Hero Of The Weak 7. Deadalus