Exsom: Red Carpet To Paradise

Exsom is een modern metal band uit Lugano, Zwitserland van waaruit de band sinds 2008 zijn visie op metal probeert te slijten aan de wereld. Eerst nog als Söm (van 208 tot 2011), dan als Exsöm (tussen 2011 en 2017) en uiteindelijk als Exsom (vanaf 2017). ‘Red Carpet To Paradise’ is het eerste full-album van het gezelschap dat eerder al voor een paar demo’s, een paar singles en een ep zorgde. Wij gaven deze ‘Red Carpet To Paradise’ een kans na het zien van de videoclip van ‘Going Where Madness Shines’, een mooi opgebouwd nummer waar eigenlijk alle ingrediënten die de sound van Exsom in verwerkt worden. Krachtiger fragmenten worden afgewisseld met rustiger momenten, terwijl electronica een nogal stevige rol opeist. We hadden eerlijk gezegd gehoopt dat dit laatste segment minder aanwezig zou zijn op het album zelf, maar het tegendeel is eerder waar. Het zorgt er voor dat onze aandacht na een paar nummers al gemakkelijk begint af te dwalen, ook al omdat veel van de nummers na een tijdje toch wel erg op elkaar beginnen te lijken. Wat niet betekent dat de nummers op zich slecht of minderwaardig zijn, maar om dit elf tracks te moeten aanhoren, dat is iets van het goede teveel, naar onze smaak. Het doet ons uiteindelijk toch te veel denken aan Amaranthe. Maar dan met nog meer elektronica, met slechts een (mannelijke) stem, én vooral minder gebruik makend van echt krachtige passages die er blijven inhakken. ‘Red Carpet To Paradise’ is geen onaardige poging om ons te overtuigen, maar schiet dus duidelijk te kort. Nu en dan een nummer die passeert tijdens op de achtergrond of tijdens een radioprogramma kunnen we zeker smaken, maar een volledig album … Nee, dat is er toch over.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Going Where Madness Shines 2. Sailing into Black 3. Listen to the Insight 4. Conflicts 5. Dirty Love 6. Drugs 7. God Is in the Rain 8. Gift of Silence 9. Panopticon 10. Frozen 11. No Gravity