Sielunvihollinen: Teloituskäsky

Het Finse Sielunvihollinen lijkt ons een uitstekende, maar goed verborgen, parel in black metal landschap. ‘Teloituskäsky’ is reeds het vierde full-album van dit illustere gezelschap dat reeds sinds 2011 actief is. Zowat om de twee jaar is Sielunvihollinen er terug met een nieuw full-album en daar het eerste, ‘Hautaruhtinas’, dateert van 2015 is deze ‘Teloituskäsky’ nummer vier. Wie er zich achter de naam Sielunvihollinen schuil houdt, konden we nog niet ontdekken, maar eigenlijk zal dat ons worst wezen. Het nieuwste werkstuk telt acht nummers die allen even dreigend, energiek, gedreven, en zwartgeblakerd worden afgeleverd. Vanaf zodra de eerste tonen van opener ‘Tule Kaste’ worden wij alvast meegezogen in de intense trip die hier wordt neergezet. Vernieuwend? Allerminst, maar de furieuze aanval van riff na riff, de dreigende in duisternis gehulde stem, de denderende drumpatronen en blastbeats, de schijnbaar ongedwongen speelvreugde, … zorgen er voor dat we meteen “verkocht” zijn. Gemakshalve zullen we er maar meteen aan toevoegen dat Sielunvihollinen onze aandacht ook uiterst vlot en gemakkelijk vasthoudt tot de afsluitende klanken van afsluiter ‘Usvan tuoma’. Kortom dit is iets meer dan veertig minuten intens genieten van dit zwartgeblakerde duistere en dreigende geweld. Dat we niet begrijpen van de in het Fins gebrachte teksten, doet er helemaal niet toe daar die perfect passen bij het stevig beukende geweld. – Naar het schijnt zijn satanisme, anti-Christelijkheid en anti-Islamisme dankbare onderwerpen. – Dus wie al als black metal fanaat nog nooit van Sielunvihollinen hoorde, heeft het een en ander goed te maken en dat kan meteen met de aanschaf van deze ‘Teloituskäsky’. Het enige (minieme) van kritiek dat we eventueel willen uiten, is het feit dat men met nog iets meer wisselingen in tempo en ritme een gevarieerder werkstuk zou hebben afgeleverd. Maar … dit is pure muggenzifterij!

Luc Ghyselen (95)

Hammer Of Hate

Tracklist: 1. Tulen Kaste 2. Murtunut Peili 3. Varjot 4. Kahleidenkatkoja 5. Noitavaino 6. Teloituskäsky 7. Hukkuneet 8. Usvan Tuoma