Scald: There Flies Our Wail! (ep)

Wie onder jullie kent nog Scald? Dit Russische gezelschap ontstond in 1993 en kende een heel abrupt einde in 1997 met het tragisch overlijden van vocalist en bandleider Maxim “Agyl” Andrianov. Naast een demo, ‘North Winds’, uit 1994 was er één fantastisch onthaald debuutalbum. ‘Will Of Gods Is A Great Power’ zorgde in 1996 voor een pak opschudding bij liefhebbers van epic doom metal. In 2013 was er ook nog een split (‘Agyl’s Saga’) met Pocc waar het album integraal opnieuw werd uitgebracht. Maar kijk, liefhebbers van epic doom metal mogen alvast beginnen dromen van een vervolg op ‘Will Of Gods Is A Great Power’, want Scald werd in 2019 nieuw leven ingeblazen. Het overgebleven viertal dat na de tragische dood van frontman “Agyl” wezenloos achterbleef – Harald (gitaar), Karry (gitaar), Velingor (bass) en Ottar (drums & percussie) – heeft met de Chileense vocalist Felipe Plaza Kutzbach een nieuwe stem voor Scald gevonden en deze twee tracks tellende ep is het eerste tastbare bewijs van die samenwerking. Het gloednieuwe ‘There Flies Our Wail!’ is een zo goed als perfecte binnenkomer die opnieuw een schitterende symbiose laat horen van doom en epic metal. Wij zijn alvast verkocht ook al omdat het nummer enorm goed in het gehoor ligt. We kunnen de term “aanstekelijk” moeilijk gaan gebruiken bij doom metal, maar verdorie, dit is er echt wel “boenk” op. ‘Eternal Stone’ is een herwerking van het tweede nummer van het debuutalbum. En ook dit is er een geworden om in te lijsten (al is het misschien wat wennen aan het stem timbre van Felipe). Liefhebbers van het (sub)genre hebben er zo meteen opnieuw een band bij om naar uit te kijken. Wij kijken alvast uit naar een nieuw full-album en zeggen dan ook zeer welgemeend: “Welcome back, Scald”.

Luc Ghyselen (90)

High Roller Records

Tracklist: 1. There Flies Our Wail! 2. Eternal Stone