Andy Rocks: Porcelain Heart (ep)

Toen ik deze bandnaam, Andy Rocks, zag verschijnen in de wekelijkse lijst van binnenkort uit te brengen albums kon ik dit niet laten passeren. Alhoewel ik altijd eerst YouTube erop nakijk wat een, voor mij, onbekende band te bieden heeft, was ik toch vrij verrast. We spreken over een Duitse rockband in de startblokken, een pril begin. De poppy stem van Andrea Weiß deed me helemaal niet richting rock denken, alhoewel de gitaar van Stoney Dee anders liet uitschijnen. De band vervolledigt zich met drummer Markus Rubel en bassist Andreas Ellner, die ook gitaar speelt. Deze ep zou de band wat bekendheid moeten geven, in aanleiding naar een eerste album. Een rollende baslijn trekt de opener ‘Drag You Down’ op gang en de “Britney Spears”-achtige vocalen vallen langzaam in terwijl het nummer op snelheid komt. Er komt een brok energie los, die je als jong geweld kan omschrijven: energiek maar braafjes. Melodieuze nummers waar gitaar vrij centraal staat naast de vocale lijnen. ‘Long Lost Love’ begint intiem. Van dit nummer kwam halverwege april 2019 een video uit: https://www.youtube.com/watch?v=jlCr8If6fz8&ab_channel=AndyRocks. Het nummer kent progressieve stukken en laat een fragiele kant van de band horen. Er is toch een stuk onzekerheid tussen de muzikale lijnen te horen. Kort daarna kwam ‘Porcelain Heart’ uit, die eveneens als lyrische video uitgebracht werd: https://www.youtube.com/watch?v=rvQhjkFAthg&ab_channel=AndyRocks. Muzikaal zit het niet slecht, maar er is ruimte voor verbetering, zeker naar kracht en ervaring toe. Positief is dat Andrea de teksten en arrangementen zelf schrijft. Wat opzoeking op YouTube leerde me dat de band ook een cover van Bon Jovi’s ‘Livin’ On A Prayer’ uitgebracht hebben. Ook zijn er al enkele andere nummers te vinden, zoals de lyrische video van ‘Time Flies’ die halverwege november 2019 uitkwam en ‘Digital Detox’ begin mei 2020. Wellicht nieuw materiaal voor een aankomend album zou de lyrische video ‘Look At What We’ve Done’ kunnen zijn. Deze klinkt veelbelovend, veel vollere klank, dus ze zijn zeker op goede weg. Je moet ergens beginnen en de honger om iets uit te brengen was misschien nog iets te groot ten opzichte van het moment want de laatste track zit toch al een pak volwassener klinkend in elkaar. Er is in die weinige nummers al een flinke evolutie te horen en zijn meestal al beter dan wat we op deze ep te horen krijgen.

Rocking Klingon (68)

Independent Release

Tracklist: 1. Drag You Down 2. Long Lost Love 3. Porcelain Heart