Odd Dimension: The Blue Dawn

Het is een lange tijd erg stil geweest rond het Italiaanse progressive metal ensemble Odd Dimension. De band werd in 2002 opgestart en zorgde in 2011 voor het goed ontvangen ‘Symmetrical’. Ook opvolger ‘The Last Embrace To Humanity’ (2013) mocht er best zijn. Waarom het dan zo lang zo stil bleef rond Odd Dimension is ons een raadsel, al zullen strubbelingen in de line-up daar wel voor iets tussen hebben gezeten. Met een toch wat gewijzigde line-up – die bestaat tegenwoordig uit Gabriele Ciaccia (keyboards), Gigi Andreone (bass), Gianmaria Saddi (gitaar), Marco Lazzarini (drums) en Gianbattista “Jan” Manenti (vocals) – en pakken hernieuwde energie, ideeën en drive komt het vijftal er nu aan met ‘The Blue Dawn’. Dit derde full-album van Odd Dimension is een concept verhaal geworden bestaande uit tien tracks die samen zorgen voor net iets meer dan een uur luisterplezier. En daar men opteerde voor een concept met verschillende karakters, werd dan ook beroep gedaan op een aantal gasten. Naast “nieuwe” vocalist “Jan” Mamenti hoor je ook vocale bijdragen van Aileen (als Eloise), Roberto Tiranti (als Eristo), Eliana Parodi (als Arabelle) en Damien Dell’Amico (als verteller) terwijl ook bassist Gigi Andreone wat teksten inspreekt. Dat de band daarnaast ook nog Derek Sherinian (keyboards) warm maakte om op een track mee te spelen, bewijst enkel dat het Odd Dimension menens is om de deur naar grotere erkenning open te beuken. Iets waar ze, als je enkel op onze mening afgaat, duidelijk in slagen. Tien tracks lang neemt het vijftal je immers mee op een mooie trip doorheen een door hen uit getekend muzikaal landschap waar kracht en melodie worden samen gebracht in uiterst knap opgebouwde en gearrangeerde nummers. Nummers die tal van tempo en ritmewisselingen kennen zodat je aandacht geen kans ziet om te ontsnappen. En, ook uiterst belangrijk, de vocalen zijn fantastisch, iets wat wij als een “must” beschouwen als je een verhaal wil vertellen. Daarom durven we dan ook volmondig aangeven dat ‘The Blue Dawn’ van Odd Dimension wel eens voor een grotere doorbraak voor de band kan zorgen. (Hopelijk strooit de Covid 19-pandemie nu geen roet in het eten.) Liefhebbers van progressive metal doen er goed aan dit werkstuk aan hun collectie toe te voegen, ze zullen het zich niet berouwen.

Luc Ghyselen (90)

Scarlet Records SC 388-2

Tracklist: 1. Mission N°773 2. Landing On Axtradel 3. The Invasion 4. Escape To Blue Planet 5. Solar Wind 6. Life Creators 7. The Blue Dawn 8. Sands Of Yazukia 9. Flags Of Victory 10. The Supreme Being