Emptiness: Vide

Het Belgische Emptiness werd in de buurt van Brussel opgestart in 1998 als een band die stond voor een beklijvende en dreigende mix van black metal en death metal. Later kon je de band beter in het vakje post black metal / post punk kwijt, terwijl de heren met dit ‘Vide’, het zesde full-album ondertussen onder de naam Emptiness, nog verder zijn afgedwaald van hun mix van death metal / black metal en je de band nu eerder in het vakje dark lounge mag onderbrengen. Wij zijn het er volkomen mee eens dat het slechts de allergrootsten der aarde vergund is om muzikaal steeds van hetzelfde laken een pak te maken. We denken dan bijvoorbeeld aan AC/DC, Motörhead, Black Sabbath, Deep Purple, … tot zelfs The Rolling Stones toe. En dan nog, artiesten als Queen stoeiden met tal van subgenres en scoorden hit na hit. Ook David Bowie bleef niet in een bepaald subgenre steken en ook hij scoorde telkens opnieuw enorme successen. En alhoewel Empiness ons danig bekoorde in de beginperiode en ons ook (bij momenten) kon overtuigen toen ze de stap maakten naar meer post black metal / post punk gericht materiaal, is de stap naar dark lounge niet aan ons besteed. Weg zijn de helse erupties, weg zijn de snerpende en gierende gitaren, weg zijn de alles verpulverende drums, … Dit wordt op ‘Vide’ vervangen door een massa een synthesizers en rustige, kalme klanken die je eerder doen weg zweven naar plaatsen ver van deze wereld verwijderd. En, eerlijk gezegd, doet het ons eerder in slaap wiegen dan dat we geboeid kunnen genieten van ‘Vide’. Sorry, heren van Emptiness, dit is voor ons toch een brug te ver.

Luc Ghyselen (40)

Season Of Mist SOM 601

Tracklist: 1. Un corps à l’abandon 2. Vide, incomplet 3. Le mal est chez lui 4. Le sévère 5. Ce beau visage qui brûle 6. Détruis‐moi à l’amour 7. Plus jamais 8. L’erreur 9. On n’en finit pas 10. L’ailleurs