Curtis Salgado: Damage Control

Curtis Salgado is een uitstekende soulvolle zanger die ook overweg kan met een mondharmonica. Bluesliefhebbers “ontdekten” hem eerst nog als lid van The Nighthwaks maar korte tijd later was hij ook te horen bij The Robert Cray Band. In 1982 verliet hij die laatste band om bij Roomful Of Blues aan de slag te gaan. In 1986 verliet hij Roomful Of Blues om een muzikale carrière onder eigen naam op te starten. Een eerste full-album, ‘Curtis Salgado & The Stilettos’, werd in 1991 op de markt gebracht. Met dit ‘Damage Control’ is Curtus Salgado aan zijn elfde full-album onder eigen naam toe. Dat de man over een schitterende stem beschikt weten we ondertussen al een tijdlang en ook op dit album levert hij een vlekkeloze prestatie af. Of het nu uiterst soulvol moet klinken (‘Count Of Three’ is een mooi soulvol voorbeeld), eerder richting rhythm and blues moet klinken (‘Hail Mighty Caesar’) of toch echt bluesy (‘You’re Going To Miss My Sorry Ass’), Curtis zorgt dat het dik in orde komt. Maar misschien ligt het grootste talent bij Curtis Salgado wel in het feit dat hij eigen nummers schrijft. Op dit nieuwe album krijg je dertien nummers te horen waarvan slechts een coverversie (Larry Williams ‘Slowdown’). En als je dan ook nog eens beseft dat vele blues en soul artiesten veelvuldig gebruik maken van andermans nummers krijgen de prestaties van Curtis Salgado nog eens extra glans, vooral als je weet dat hij met ‘Walk A Mile In My Blues’ in 2018 winnaar werd van de titel “Bluessong of the year”. En, laten we heel eerlijk zijn, elk nummer op deze ‘Damage Control’ is er eentje om in te kaderen. Niet enkel is het puur muzikaal genieten van de verschillende muzikanten die hun medewerking verleenden, maar is het ook vocaal een schitterend werkstuk geworden waar de soulvolle stem van Curtis Salgado opnieuw schittert. Je moet het ondertussen begrepen hebben: deze ‘Damage Control’ van Curtis Salgado is een “must have” voor elke liefhebber van soulvolle blues.

Luc Ghyselen (90)

Alligator Records ALCD 5002

Tracklist: 1. The Longer That I Live 2. What Did Me In Did Me Well 3. You’re Going To Miss My Sorry Ass 4. Precious Time 5. Count Of Three 6. Always Say I Love You (At The End Of Your Goodbyes) 7. Hail Mighty Caesar 8. I Don’t Do That No More 9. Oh For The Cry Eye 10. Damage Control 11. Truth Be Told 12. The Fix Is In 13. Slow Down