Hand Of Kalliach: Shade Beyond

De debuut-ep ‘Shade Beyond’ van Hand Of Kalliach is een heel knap visitekaartje geworden van dit gezelschap dat pas vorig jaar muzikaal vorm kreeg. Hand Of Kalliach bestaat uit John Fraser (gitaar, drums en vocals) en Sophie Fraser (bass en vocals). Het tweetal brengt op dit debuut vijf tracks die je het best kan omschrijven als melodic death metal meets folk metal. Alhoewel we de authentieke folk instrumenten wat missen krijgt de sound van het duo voldoende invloeden mee uit Gaelic, Celtic en Scottish folk om ook de term folk metal te gebruiken. ‘Fàilte’ opent vrij donker met lichtjes rauwe vocalen en kiest duidelijk voor een melodic death metal benadering. Met ‘Fathoms’ krijgen we meer rauwe agressie te verwerken, maar worden de folk invloeden meer hoorbaar. ‘Overwhelm’ is dan weer eerder klassieke metal met nog een extra scheutje folk. ‘White Horizon’ opent eerder rustig en kalm en voor het eerst krijgen we de heel mooie, zachte, cleane stem van Sophie te horen – iets wat ze eigenlijk best wel meer mogen uitspelen. Van zodra John overneemt krijgt het nummer een donkerder klankkleur waarin meer agressie en dreiging in te vinden is. We moeten zeggen dat we het contrast tussen beide stemmen erg weten te waarderen. Het brutaalste en meest agressieve stukje komt er ergens halfweg aan, wat bewijst dat het duo ook graag speelt met wisselende graduaties op gebied van kracht, dreiging en agressie. De langste track werd opgespaard om te eindigen. Ook nu weer speelt Hand Of Kalliach met wisselingen in kracht, agressie en dreiging. Ook nu weer vergeet de band niet om hun sound af te kruiden met een folky toets, al moeten wij eerlijk bekennen dat die toch net iets minder is dan in de drie vorige tracks. Maar daar treuren we niet echt om, want Hand Of Kalliach kan ons met dit debuut heel vlot bijna vijfentwintig minuten lang boeien. Naar onze smaak is dat net te weinig zodat we meteen de repeat knop indrukken voor een nieuw rondje van ‘Shade Beyond’. Dit gezegd zijnde kijken we nu al reikhalzend uit naar een eerste full-album van dit duo en … zouden we hen ook eens graag live aan het werk horen en zien.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Fàilte 2. Fathoms 3. Overwhelm 4. White Horizon 5. In Tempest Wrought