Bonfire: Roots

De bezetting van Bonfire werd al vaak gewijzigd maar sedert de komst van zanger Alexx Stahl in 2016 lijkt de storm te gaan liggen. Origineel bandlid gitarist Hans Ziller is er al sedert 1972 bij, al heette de band toen nog Cacumen. Verder vinden we sedert 2015 gitarist Frank Pané, bassist Ronnie Parkes en drummer André Hilgers in de gelederen. Die line-up resulteerde al in twee albums waarmee de band reeds vaak kon toeren. Hun derde album ‘Fistful Of Fire’, dat begin vorig jaar uitkwam, zou de band terug op diverse podia brengen. De gekende reden stak hier een stokje voor waardoor de tournee eerst uitgesteld en uiteindelijk zelfs geannuleerd moest worden. De reeks optredens met het nieuwe album werd in de kiem gesmoord. Toch lieten de heren de moed niet zakken en werkten vorige zomer aan een nieuwe langspeler. De opnames van een quasi unplugged dubbelalbum gebeurden in de Flatliners Recording Studios. Producers van dienst waren Hans Ziller en Tom Müller. Voor de cover riepen ze de hulp van Stan W. Decker in, gekend van talloze samenwerkingen bij grote hedendaagse bands. Er werd gekozen uit een herwerking van recent maar ook ouder materiaal om een dubbele cd te maken. Extraatje zijn vijf nieuwe nummers. Dankzij crowdfunding werd de bankrekening van de band wat aangevuld, alsook de verkoop van merchandise items, huiskamerconcerten en VIP Tickets voor hun streaming release show. Ook de verkoop van speciale rariteiten zoals originele master tapes of gitaarversterkers zorgden ervoor dat het nieuwe album ‘Roots’ gemaakt kon worden nu er geen optredens mogelijk zijn. Zoals al eerder gezegd, zijn de nummers (semi-)akoestisch. Opvallend is de volgorde waar bijna na elk rustig nummer, het tempo bij het volgende even opgekrikt wordt. Die variatie zorgt voor een mooie balans door gans het album. Er kon ook gekozen worden voor een rustige en een meer uptempo cd, maar qua luisterplezier is deze gemengde keuze wellicht de beste. De eerste schijf start met het rustige maar vlotte ‘Starin’ Eyes’ met keyboard alhoewel er officieel geen keyboardspeler in de line-up zit. En dan zijn we vertrokken voor een reeks nummers oude rock hits, onder andere zoals ‘American Nights’ dat stemmig in de oortjes binnenkomt. Deze worden vlotjes afgewisseld met (power) ballads, zoals onder andere ‘Comin´ Home’, waar ik het melodietje van ‘Fear Of The Dark’ in herken. Maar ook nieuwer materiaal zoals ‘When An Old Man Cries’ komt aan bod. Kortom, de schijfjes staan bomvol met vierentwintig nummers van akoestisch geweld waar je een kleine twee uur zoet mee bent. Naar het einde toe geeft de geweldig goede ‘Our Hearts Don´t Feel The Same’ nog een extra good-feeling-injectie en ‘Wolfmen’ zorgt met de laatste rockvibes voor de ultieme “kick in the butt” om af te sluiten. Een mooie collectie van een band die heel veel te bieden heeft maar, alhoewel ze in deze moeilijke tijden het mes op de keel voelt, niet bij de pakken blijft zitten.

Rocking Klingon (85)

AFM Records

Tracklist: cd1: 1. Starin’ Eyes 2. American Nights 3. Let Me Be Your Water 4. The Price Of Loving You 5. Comin´ Home 6. Ready 4 Reaction 7. Give It A Try 8. Sleeping All Alone 9. Who´s Foolin´ Who 10. Why Is It Never Enough // cd2: 1. Fantasy 2. When An Old Man Cries 3. Love Don´t Lie 4. Lonely Nights 5. Under Blue Skies 6. You Make Me Feel 7. No More 8. The Devil Made Me Do It 9. Without You 10. Your Love Is Heaven To Me 11. Piece Of My Heart 12. Youngbloods 13. Our Hearts Don´t Feel The Same 14. Wolfmen