Therion: Leviathan

Met ‘Leviathan’ is het Zweedse Therion toe aan album nummer zeventien! Toch een indrukwekkend aantal als je weet dat enkel mastermind, componist en gitarist Christofer Johnson de enige is die sinds 1988 onafgebroken aan boord is gebleven En de band evolueerde van een death metal gezelschap naar een band die een mix brengt van symphonic en operatic metal. Therion staat ook voor een mix van mannelijke vocalen en vrouwelijke stemmen die ze dan ook nog afwisselen met koorzang. Zodoende creëert men bij Therion een vocale pracht die zijn gelijke bijna niet kent. Dat is nu op het nieuwe album opnieuw aan de orde. Thomas Vikström is de mannelijke stem, al laat hij zich hier tijdens ‘Tuonela’ vervangen door Marco Hietala (Nightwish) en tijdens ‘Psalm Of Retribution’ mag ook Mats Levén een stukje meezingen. Verschillende vrouwelijke stemmen mogen op dit album om je aandacht strijden. Zo hoor je Lori Lewis, Noa Gruman, Taida Nazraić, Chiara “Dusk” Malvestiti en Rosalía Sairem in verschillende nummers langskomen. Op het puur vocale vlak zit je met deze ‘Leviathan’ dus opnieuw gebeiteld. Maar ook als we het puur muzikale onder loep nemen, worden we eigenlijk opnieuw onze wenken bediend. De uitmuntende composities worden vlekkeloos neer gezet – kan dit anders met toppers als Christofer zelf en Christian Vidal op gitaar, Nalle Phalsson op bass en John Koleberg op drums – en ondersteunen samen met de weergaloze symfonische ondersteuning de vocale pracht. Track na track weet Therion ons te overtuigen met een sound om “u” tegen te zeggen. ‘Leviathan’ is dan ook een vrij typisch Therion album geworden waar de klasse van af druipt zodat fans van het (sub)genre en van de band in het bijzonder hier heel wat tijd zoet mee zullen zijn. Welke track wij prefereren? Hangt er een beetje vanaf. Op dit moment zouden we zeggen ‘Great Marquis Of Hell’, een gedreven en energiek nummer waar Thomas vocaal in schittert. Maar als je dezelfde vraag binnen een half uurtje stelt, kiezen we misschien voor het grootse ‘Psalm Of Retribution’ waar tal van stemmen om je aandacht strijden en dat we als een heel typisch Therion zouden vernoemen. Maar het kan evengoed het subliem gebrachte ‘Die Wellen Der Zeit’ zijn dat we als de ballade van het album kunnen beschouwen en waar Taida Nazraić als lead vocaliste de sterren uit de hemel zingt. Of misschien wel het gedreven en energieke ‘Aži Dahāka’ met zijn “nabije Oosten invloeden” en de schitterende vocale wisselwerking tussen Thomas en sopraan Chiara “Dusk” Malvestiti. Je begrijpt ondertussen wat we bedoelen: het kan om het even welke track van dit elftal zijn. Het zorgt er in ieder geval voor dat wij razend benieuwd zijn welke nummers de playlist zullen halen tijdens de concerten van de band en vooral … wie de vrouwelijke honneurs zal mogen waarnemen. Want, ook dit willen we nog meegeven, een concert van Therion is er steeds een om in te lijsten.

Luc Ghyselen (95)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Leaf On The Oak Of Far 2. Tuonela 3. Leviathan 4. Die Wellen Der Zeit 5. Aži Dahāka 6. Eye Of Algol 7. Nocturnal Light 8. Great Marquis Of Hell 9. Psalm Of Retribution 10. El Primer Sol 11. Ten Courts Of Diyu