Glasgow: Zero Four One

Het zou een goede grap zijn mocht de band Glasgow afkomstig zijn uit een andere stad. Het debuutalbum ‘Zero Four One’ van deze Schotse band verwijst naar het telefoonkiesnummer van de stad in die tijd. Gitarist Archie Dickson speelde eind de seventies bij de bands Wildcat en later bij Heaven en tijdens 1982 tot de split in 1988 bij Glasgow. De meerdere pogingen van Archie, om deze band terug leven in te blazen, zijn jammer genoeg niet gelukt. De eerste demo’s als Glasgow kwamen er in 1983. Er volgde een single en een EP, om in 1987 hun debuut (en wat ze toen niet wisten, ook hun laatste album) uit te brengen. Kleine bezettingswijzigingen vonden plaats voordat Kenny Denton (The Who, Status Quo) ‘Zero One Four’ produceerde. Het album bestaat uit een stevige mix van hard rock en AOR. Don Airey (Deep Purple) was te gast op keyboards. Dat de heren een feestje willen is meteen duidelijk. Opener ‘We Will Rock’ zet alvast stevig in met een ferme riff, een gezapig ritme en hoog meezinggehalte. Het is rechtaan rechtdoor rock ‘n roll zonder veel franjes, volgens de clichés, maar het werkt wel. Het zet meteen de weg open naar meer en ‘Secrets In The Dark’ zorgt hiervoor. Het knappe brokje muziek zorgt voor een erg gedreven rocknummer dat vocaal puur maar goed ondersteund wordt. Wat met een en al sfeer begint, ontpopt helemaal in ‘Back On The Run’, dat je even op het verkeerde been durfde te zetten. Na de knappe en intense vocalen in ‘My Heart Is Running With The Night’ krijgen we een Whitesnake gevoel met het door keys overladen ‘Meet Me Halfway’. Het groovy ‘Under The Lights’ gaat nog eens voluit om daarna het tempo te laten zakken in ‘No More Lonely Nights’. Deze heruitgave kent een extra bonus track ‘Will You Be Mine’ uit 1988, maar het lijkt ergens wel dat deze opname de tijd niet goed doorstaan heeft want de keys klinken wat losjes en minder strak getimed. De sound van deze band is groots en vooral de eerste helft van het album doet het een en ander bewegen. Elk nummer bezit deze uitstraling en toch zit er veel variatie in het geheel. Dat de band destijds niet verder geraakt is, blijft me een raadsel want de heren weten hoe je rock en roll op een aanstekelijke wijze kan brengen. Soms hoor ik in de vocalen flarden van Journey, soms van Peter De Wint van Mystery en soms kan ik het niet thuiswijzen maar feit is dat de heren een best aardige schijf brengen. Een band die zelfs nu meer dan potentieel in huis had om een van de groteren te worden. Gelimiteerd tot 500 exemplaren en alleen verkrijgbaar via AOR Heaven mailorder, zeg niet dat ik je niet verwittigd had.

Rocking Klingon (78/100)

AOR Heaven aor 00223

Track list: 1. We Will Rock 2. Secrets In The Dark 3. Back On The Run 4. My Heart Is Running With The Night 5. Meet Me Halfway 6. Under The Lights 7. No More Lonely Nights 8. Breakout 9. Will You Be Mine