Autumn’s Child: Angels Gate

Vocalist en keyboardspeler Mikael Erlandsson verdiende al meerdere keren zijn sporen in het wereldje van de melodieuze rock. Hij bracht zes soloalbums uit en was menig keer gastmuzikant in andere bands, zoals Phenomena en Salute. Samen met gitarist Andy Malecek (Fair Warning) was hij in 2002 de grondlegger van de Zweedse hard rock formatie Last Autumn’s Dream. Deze band bracht nog eens 14 albums uit met verschillende bezettingen waaronder grote muzikanten als Jamie Borger (Treat) en Marcel Jacob (Talisman). Ze toerden door Japan, Engeland en Duitsland maar besloten in 2018 een pauze in te lassen. Kort daarna richtte Erlandsson de groep Autumn’s Child op. Hun titelloze debuutalbum werd in januari 2019 uitgebracht. Deze opvolger ‘Angel’s Gate’ gaat op het zelfde elan verder. Het album werd geproduceerd door Claes Andreasson en Mikael Erlandsson, die ook de mix en mastering van het album deed in de Soundport Studio. In de line up vinden we uiteraard Mikael Erlandsson achter de microfoon en op keyboard, drummer Robban Bäck, bassist Johan Strömberg en gitarist Pontus Åkesson. We maken kennis met een eerste brok melodische rock met een Scandinavisch tintje in ‘Where Angels Cry’ en ‘Aquarius Sky’, dat een rustig intermezzo kent vol met keyboard. Het midtempo ‘Don’t Say It’s Love’ is een bommetjes dat ervoor zorgt dat ondergetekende de glimlach niet kon onderdrukken. ‘A Tear From The Sky’ is easy listening met dromerige sferen, dat gekenmerkt wordt door lang uitgerekte vocalen die je rillingen doen krijgen. Derde treffer op rij is het iets stevigere ‘Love Is Not An Enemy’, dat met ruiger gitaarwerk wat pit geeft. Het gaat mooi op en af in energie met het rustige ‘Dream Of America’ dat een seventies sfeer uitstraalt en ‘Straight Between The Eyes’ dat opbouwt naar een pittiger refrein. Wellicht het beste nummer op het album, dat me toch wel helemaal over de streep weet te trekken. Na de ballad ‘Don’t Ever Leave Me’ duiken we terug de zweverige seventies in met ‘A Piece Of Work’ dankzij een ferme laag keyboard. ‘Only Love Can Save The World’ is een positief opgewekt nummer dat het gevoel van de flower power periode doet openbloeien. Zo’n typisch nummer om, eens de keeltjes voldoende gesmeerd werden, op een festival uitbundig mee te zingen met heen en weer zwaaiende armen. De afsluiter ‘Your Words’ zorgt ervoor dat de rust terugkeert. Er zijn hommages aan Whitesnake, AOR, Supertramp, Gary Moore, 10CC, Manfred Mann en ELO maar bovenal klinkt het als niets anders in de hedendaagse muziekscène. De erg knappe vocalen staan vrij centraal en dat zorgt vaak voor een gelukzalig gevoel van thuiskomen. De elf nummers vormen één groot geheel, waar elk nummer op zijn manier een bijdrage doet om het volledige album naar een hoger level te duwen. Een erg genietbaar album dat niet meteen brokken maakt, maar zeer vlot verteerbaar is voor fans van AOR en melodieuze rock à la Treat, Eclipse of H.E.A.T.

Rocking Klingon (80)

AOR Heaven

Tracklist: 1. Where Angels Cry 2. Aquarius Sky 3. Don’t Say It’s Love 4. A Tear From The Sky 5. Love Is Not An Enemy 6. Dream Of America 7. Straight Between The Eyes 8. Don’t Ever Leave Me 9. A Piece Of Work 10. Only Love Can Save The World 11. Your Words