Valdaudr: Drapsdalen

‘Drapsdalen’ is het zeven tracks tellende debuutalbum van Valdaudr, een nieuw project – of mogen we stellen band, want eens covid achter de rug, wil men toch aan concerten denken? – van gitarist en bassist Død. De man was begon 2000 van start gegaan met het black metal project Cobolt 60. Samen met vocalist / drummer Mr Hustler zorgde hij zodoende voor twee albums met heel rauwe en intense black metal (‘Meat Hook Ballet’ (2002) en ‘The Grim Defiance’ (2012)). Daarna bleef Død aan nieuwe nummers werken, maar Mr Hustler besliste om het project te verlaten en zodoende kwam Vald (bass, vocals) in het vizier en werd Valdaudr geboren. Ook nu weer zorgt het Død met zijn nieuwe partner in crime voor heel beklijvende en intense rauwe black metal, waarin je, heel sporadisch weliswaar, wat folk en wat thrash metal invloeden in kan ontwaren. Van zodra opener ‘Liket Skulle Vaert Brent’ van start gaat zitten liefhebbers van uiterst rauwe black metal op de eerste rij. Die worden op hun wenken bediend want echte mooie melodieuze tierlantijntjes of accenten moet je hier niet zoeken. Track na track duwen de heren je door je strot en vooral de erg rauwe en ruwe stem van Vald blijft lange tijd nazinderen in je onderbewustzijn. Zonder dat de heren hier opnieuw het warme water uitvinden, zorgen ze wel voor een kleine veertig minuten rauwe, donkere en dreigende black metal die nergens verveelt, maar die ook nergens hoge toppen scheert. De enige keer dat we wat worden verrast is tijdens ‘Den Evige Ild’ wanneer wat samenzang opduikt. Voor de rest kiest het drietal (Rune Nesse is te horen op drums) voor hetzelfde donkere en dreigende stramien. Valdaudr zorgt met ‘Drapsdalen’ dus voor een heel krachtig rauw black metal album. Onze luistertip is het immens energieke en uiterst gedreven gebrachte ‘Du Vantro Og Vrange Slekt’, terwijl het trio zelf voor een video zorgde voor het openingsnummer. Check die op https://youtu.be/N8WIClKzy1A.

Luc Ghyselen (70)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Liket Skulle Vaert Brent 2. Trass og Vrede 3. Evig Langt Inn I Tiden 4. Den Evige Ild 5. Du Vantro Og Vrange Slekt 6. Drapsdalen 7. Kom, Bestig Vaare Fjell